Evde sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığına bağlık sağlık kuruluşları tarafından sağlık kuruluşlarına gitme imkânı olmayan kişilere ücretsiz olarak verilen hizmetlerin başında gelmektedir. Hasta, hasta yakını ya da diğer kişi veya kurumlar tarafından çağrılabilecek olan evde sağlık hizmeti yetkilileri, hasta olan ya da sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişilere yardımcı olur. Evde sağlık hizmeti, özellikle evde sağlık hizmetleri koordinasyon merkezi tarafından hastanelerden taburcu olacak olan ve evde bakım hizmeti almaya ihtiyaç duyan vatandaşların yardım almalarını sağlayan en önemli hizmetlerden bir tanesidir. Koordinasyon merkezleri yapacakları incelemeler sonucunda hastanın durumunu da dikkate alarak uygun olan evde sağlık hizmeti birimini, bir takvim dahilinde hastanın bulunduğu adrese gönderecektir. Evde sağlık hizmetini bu şekilde temin eden kişiler bu sayede hastaneye gitme sıkıntısından da kurtulur.
Evde sağlık hizmeti alınması için ne yapmalıyız?
Evde sağlık hizmeti almak isteyen kişilerin yapması gereken en önemli işlemlerden bir tanesi “444 38 33” numaralı telefonu arayarak evde sağlık hizmeti almak istediklerini belirtmeleridir.
Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanmak isteyen hasta veya hasta yakını Türkiye genelinde tahsis edilen 444 38 33 (444-EV DE) numaralı ulusal çağrı merkezini mesai saatleri içinde arayarak başvuruda bulunabilmektedir. Telefonla aradığınızda size öncelikle bulunduğunuz ilin plaka kodunu tuşlamanız istenir. Akabinde sizi o ilin evde sağlık hizmetleri koordinasyon merkezine yönlendirir.
Evde sağlık hizmetleri Sağlık bakanlığınca sunulmakta olup ücretsizdir.
Evde sağlık hizmetleri randevu sistemi ile mesai saatleri içerisinde çalışır ve hizmetin sunulduğu alan sağlık kurum veya kuruluşunun bulunduğu il veya ilçenin belediye mücavir alanı ile sınırlıdır.
Evde sağlık hizmeti almak için başvuru formu doldurma
Vatandaşların kullanabileceği diğer yollardan bir tanesi de evde sağlık hizmetleri başvuru formlarını dondurmalarıdır. Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan evde sağlık hizmeti alınması için başvuru formu aynı zamanda sağlık kuruluşlarından temin edilerek yerinde başvuru da yapılabilir. Sağlık Bakanlığı’nın evde sağlık hizmetleri, Türkiye’nin her yerinde aktiftir. Özellikle kamu hastanelerinde özel olarak kurulmuş birimler tarafından yönlendirilen bu hizmetler kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda onlara sunulmaktadır. Bunun için öncelikle yapılması gereken yukarıda verilen iletişim adresinin aranarak evde sağlık hizmeti almak için kayıt yaptırılmasıdır.
Evde sağlık hizmeti almak için kimler başvuruda bulunabilir?
Tek başına veya diğer aile bireyleri ile yaşayan veya kimsesiz olan yaşlı, engelli, felçli yatalak ya da hayatını başkalarına bağımlı olarak devam ettirmek zorunda kalan bakıma muhtaç kişiler evde sağlık hizmetleri için başvuruda bulunabilmektedir. Genel kural hastanın yürüyerek kendiliğinden hastaneye veya sağlık kuruluşlarına başvuramayacak derecede rahatsız olmasıdır. Koah gibi solunum sistemi hastalığı olan bireyler de evde sağlık bakımı alabilirler. Tüm bunların yanı sıra evde sağlık hizmeti alabilecek olan diğer vatandaşlar ise kanser hastaları, yatağa bağımlı hale gelmiş ileri derecedeki kas hastaları, hastaneden taburcu edilen ve tedavisini evde devam etmesi kararlaştırılan hastalar, kaza geçirmiş olup da kısa süreli hemşirelik hizmetine gereksinim duyan hastalardır. Bu hastaların kendileri ya da yakınları yukarıda verilen iletişim adreslerinden ulaşmak şartıyla Sağlık Bakanlığı evde sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Özetle:
- Yatağa bağımlı hastalar,
- Yatağa yarı bağımlı hastalar
- Terminal dönem kanser vb. palyatif bakım hastaları,
- İleri derecedeki kas hastaları,
- Alzheimer, demans, parkinson vb. tanılı hastalar.
Evde sağlık hizmeti kapsamındaki hizmetler nelerdir?
- Hastaya konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde, bulunduğu ev ortamında muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetleri.
- İlacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi.
- Tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması.
- Hastanın ve ailesinin, evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler ile hastalık ve bakım süreçleri hakkında bilgilendirilmesi.
- Hastaya, evde kullanması gereken tıbbi cihaz ve ekipmanlar konusunda, eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesi.
- Gerekli görülen hallerde hastanın ilgili sağlık kuruluşuna ve/veya sağlık kuruluşundan evine naklinin yapılması.
gibi yukarıda verilen pek çok hizmet evde sağlık hizmeti kapsamına alınan hizmetlerdir.