Tıbbi cihazların kullanımında çevresel sorunlar nelerdir? 

Tıbbi cihazların kullanımında çevresel sorunlar nelerdir? 

Tıbbi cihazların çoğunluğu sağlık tesisinde kullanılsa da bir kısmı ev gibi sağlık tesisi dışı ortamlarda kullanılıyor olabilir. Bu da bir takım çevresel sorunlara ve cihazların kullanımında problemlere neden olabilir.  

Odalar fiziksel olarak kalabalık veya dağınık olabilir ve bu durum bakım veren veya alan kişinin alanda manevra yapmasını zorlaştırabilir. Bu durum genellikle ev ortamında karşılaşılan bir sorun olsa da bazen hastane ortamı da benzer koşulları taşıyabilir. Bu da cihazın kullanılabilirliğini kısıtlar veya geciktirir. 

Ev ortamındaki halı veya merdivenler cihazın taşınabilirliğini veya manevra kabiliyetini engelleyebilir. Taşıma esnasında cihazın düşmesi ve parçalarının kırılması gerçekleşebilir. Hastane veya sağlık tesislerinde bu sebeple zeminde halı bulunmaz. Tıbbi cihazlar da zorunlu olmadıkça merdiven yerine asansörle taşınır. 

Aydınlatma seviyesi düşük olabilir ve bu durum cihaz ekranlarını ve kontrollerini görmeyi zorlaştırabilir. Ev ortamında hasta veya yakını cihazın göstergelerini seçemeyebilir. Anormal durumlar farkedilmeyebilir. 

Gürültü seviyeleri yüksek olabilir ve bu durum cihazın uyarılarını ve alarmlarını duymayı zorlaştırabilir. Bu durum hastane ortamında da zaman zaman karşılaşılan bir olumsuzluktur. Aynı anda birden fazla görevi tamamlamaya çalışan sağlık personeli gürültü sebebiyle cihaz uyarılarını kaçırabilir. 

Sıcaklık çok yüksek veya çok düşük olabilir ve bu durum ekipmanın aşırı ısınmasına veya durmasına neden olabilir. Coğrafi konumu sebebiyle herhangi bir evde bu sorunla karşılaşılabilirken klima sistemi çalışmayan veya olmayan bir hastane ortamında da bu sorunla karşılaşılabilir. 

Nem oranı çok yüksek olabilir ve bu durum yoğuşmaya neden olabilir. Nem oranı çok düşük olabilir ve bu durum statik elektrik oluşumuna neden olabilir. Bu da her iki halde cihaz arızasına sebep olacaktır. Bu nedenle sağlık tesislerinde nem takibi ve kontrolü çok önemlidir. Nem aynı zamanda bakteri üremesini kolaylaştıran önemli bir faktördür. Ev ortamında artan bakteri kolonileri hastanın sağlık sorunlarına enfeksiyonların eklenmesine sebep olabilir. 

Ev temiz olmayabilir. Hassas veya elektronik tıbbi cihazların toz veya diğer partiküllerle tıkanmasına ve ısınmasına sebep olabilir. Sensörleri kirlenebilir ve hatalı ölçümlere sebep olabilir. 

Tıbbi cihaz ile birlikte kullanılan sarf malzemeleri bitmiş ve temin edilememiş olabilir. Örneğin kan şekeri ölçüm cihazı ile birlikte kullanılan lanset veya test stribi tükendiğinde cihaz ne kadar sağlam olsa da kullanılamayacaktır.  

Ortamdaki diğer sakinler ve aktiviteler, insanların tıbbi cihazları kullanırken kafalarını karıştırabilecek dikkat dağıtıcı unsurlara sebep olabilir. Ortam sessiz de olsa kulaklık takan bir hasta yakını veya sağlık çalışanı cihazın uyarılarını duymayabilir. 

Evdeki çocuklar, yetkisiz kullanıcılar, evcil hayvanlar veya haşereler cihazlara zarar verebilir (örneğin şırıngalarla oynama, hortumları çiğneme) veya cihaz ayarlarını değiştirebilir ki bu durum fark edilmeyebilir. Cihazı üzerindeki uyarı etiketleri koparılabilir veya karalanabilir. Yeni kullanıcı için sorunlu bir durum gelişebilir. Hatta cihaz fazla ses çıkarıyor bahanesiyle bir işgüzar tarafından alarm sesli uyarı mekanizması kapatılabilir.  

Evdeki diğer ekipmanlardan kaynaklanan elektromanyetik etkiler tıbbi cihaz işlevlerini etkileyebilir. Örneğin herhangi bir cep telefonu motorlu veya hassas elektrikli ekipmanların durmasına, kendiliğinden çalışmasına veya hatalı çalışmasına sebep olabilir.  

Taşınabilen tıbbi cihazların taşınması esnasında çarpma veya götürüldükleri yere uymama veya zamanla pilinin veya oksijeninin bitmesi gibi sorunlar gerçekleşebilir. Örneğin taşınabilir diyaliz makinesi için taşındığı bölgede yeterli temiz su bulunamayabilir. Oksijen tüpünün tekrar doldurulmasına imkan olmayabilir. Elektrikle kullanılan aletler için elektrik kaynağı olmayabilir. 

Bu gibi durumlar daha fazla çeşitlendirilebilir. Bu nedenle kullanıcının ve ortamın birlikte değerlendirilmesi ve sağlık ekiplerince çok iyi kontrol edilmesi gerekir. 

Scroll to Top