Engelli sağlık kurulu raporu nasıl alınır?

Engelli sağlık kurulu raporu nedir?

Engelliler için sağlık kurulu raporu kişilerin engellilik durumlarını, engel gruplarını, engellilik tür ve derecelerini değerlendiren Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş heyetler tarafından düzenlenen bir belge olup engelli haklarından yararlanmak için temel belge niteliğindedir.

Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir. Engelli sağlık kurulu raporu, engelliler için düzenlenmiş vergi indirimleri, vergi muafiyetleri ve çeşitli alanlardaki indirimler için de kullanılmaktadır.

Engelliler için sağlık kurulu raporu, tam teşekküllü Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri veya Eğitim Araştırma Hastaneleri arasından Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınmaktadır. Yetkili hastaneler Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmaktadır.

Engelli sağlık kurulu raporu nasıl alınır?

1. Engelli sağlık kurulu raporu almak için öncelikle MHRS (Alo 182 ve MHRS Mobil) üzerinden randevu alınması gerekmektedir.
2. Randevu tarihinde Sağlık Kurulu biriminde rapor için başvuru yapan hasta, kullanım amacına yönelik hazırlanan özel dilekçe formunu doldurmalıdır.
3. Kurum üzerinden başvuru yapmak isteyen vatandaşlar gerekli kurumun evrağını rapor birimine teslim etmelidir.
4. Sağlık Kurulu Raporu almak için hastaneye gelirken rahatsızlığı ile ilgili görmüş olduğu tedavileri hakkında tüm belgelerini getirmesi doktorlara ve rapor birimine bu belgeleri sunması gerekmektedir.
5. Kayıt için rapor birimine gelen hastalar kimlikleri ile başvuru yapmaları zorunlu olup rapor için gerekli olan fotoğraf hastanelerdeki mevcut program tarafından çekilmektedir.
6. Kurum ve özel dilekçe ile başvuru yapan hastaların kurul için yedi doktora kaydı yapılır. Bu branşlar genellikle Ruh ve Sinir Hastalıkları, İç Hastalıkları, K.B.B. (Kulak Burun Boğaz), Genel Cerrahi, Ortopedi, Göz ve Nöroloji uzmanlıklarıdır.

7. Hastanın rahatsızlığı ile ilgili başka bir uzman doktor gerektiği durumda gerekli doktorun kaydı için tekrar rapor biriminden kayıt yaptırılır.
8. Polikliniklerde hastanın başka bir hastaneye sevk edilme durumunda rapor birimine sevkle ilgili bilgi verilir.
9. Yabancı uyruklu Irak ve Suriye’li vatandaşlar ile konuşma ve işitme engelli hastalar tercüman desteği almak için rapor birimine müracaat etmelidir.
10. Hastası yatağa bağımlı olup kendi imkanları ile hastaneye gelemeyen vatandaşlar, hastalarının transferi ve rapor işlemleri için evde sağlık biriminden bilgi almalıdır.
11. Tüm doktor muayenesi işlemleri biten hastalar kuruldan önce evraklarını rapor birimine teslim etmelidir.
12. Hastanelerde haftanın belirli günlerinde sağlık kurulu toplanmaktadır.
13. Kurula girmek için gelen hastalara engellilik durumuna göre ( evde sağlık hizmeti aracılığı ile sedye seviyesinde hasta, bebek ve çocuklar, tekerlekli sandalye seviyesinde olan ve ileri derece zihinsel hastalara) öncelik verilir.
14. Kurula giren hastaların rapor işlemleri sonuçlandıktan sonra, özel dilekçe ile başvuru yapan hastalara telefon ile kurum aracılığı ile gelen hastalara gerekli kurumlara üst yazı ile raporları gönderilecek olup hastaya konu ile ilgili bilgi verilir.

Scroll to Top