Kullanılmış iğneleri veya kesici aletleri nasıl imha etmeliyim?
Kullanılmış iğneleri veya kesici aletleri kullandıktan sonra imha etmek tıbbi açıdan hayati öneme sahip bir konudur. Çünkü bu malzemeler sadece vücudun herhangi bir bölümünde deri altına giriş yapılarak ilaç vermek veya cerrahi amaçlar için kullanılır. Bu kullanım esnasında hastanın kanı ile temas ettikleri için hastada bilinen veya bilinmeyen herhangi bir hastalığın da bulaşmasına sebep olabilirler. Bu malzemelerin imhası da bu sebeple tıbbi bir kural dahilinde yapılmalı ve asla evsel atıkların içerisine atılmamalıdır.
Kullanılmış iğne veya kesici aletleri kullandıktan sonra atmak için bir kesici alet kutusu kullanmak gerekir. Kesici delici alet kutusu medikal firmalarından ekonomik olarak temin edilebilecek, özel olarak tasarlanmış bir kutudur. Bulunamadığı zaman kapaklı metal bir kutu da kullanılabilir. Kutu dolduğunda, herhangi bir sağlık kuruluşuna teslim edilebilir.
Kullanılmış iğneler atılmadan önce eğilip bükülmemeli veya kırılmamalı ve asla bir iğneyi tekrar kapatmaya çalışmamalısınız. Aksi taktirde elinize batabilir. Standart kesici delici alet kutularında enjektörden iğneyi çıkartabilmeniz için özel bölmeler vardır. Oraya takarak çıkarabilirsiniz. Bu çıkartma esnasında iğne kutunun içerisine düşer.
Şeker hastaları tarafından kan şekerini kontrol etmek için kullanılan iğneler sadece bir kez kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Aynı zamanda şeker hastalarının kan şekerini ölçmek için derilerini kanatmakta kullandıkları lansetler de tek kullanımlıktır. Bu ürünleri defalarca kullanmanız kolaylıkla bir enfeksiyona maruz kalmanıza sebep olabilir.
Kesici delici alet kutusuna neler atılabilir?
Kesici delici alet kutusuna adında da ifade edildiği gibi hasta üzerinde kullanılmış olan tük kesici ve delici malzemeler atılabilir. Bunlar:
- İğneler
- Şırıngalar
- Parmak delme cihazlarıyla kullanılan lansetler
- Makaslar
- Neşterler
- Biyopsi veya BOS örneği alırken, BOS içerisine ilaç enjekte ederken kullanılan iğne uçları
- Uyuşturucu madde iğne ve enjektörleri
İğneleri veya benzeri tıbbi malzemeleri kullandıktan hemen sonra kesici çöp kutusuna koyun ve tekrar çıkarmaya çalışmayın. Kutuyu yalnızca “Bu hizanın üzerinde doldurmayın” yazan yere kadar doldurun.
Kesici delici alet kutunuzu, diğer insanlar için risk oluşturmaması ve çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği bir yerde saklayın. Hastane ortamında ise tıbbi atık deponuzda muhafaza edin.
Dolu kesici delici alet kutusunun imhası
Dolu kesici delici alet kutuları sağlık kuruluşlarında belirli kurallar çerçevesinde imha edilir. Evinizde varsa bu kutuları normal çöp ile evsel atıkların arasına atmayın. En yakın bir sağlık kuruluşuna teslim edin.
Kullanılmış iğneler, yaralanmalara sebep olarak diğer insanlara geçebilecek kan yoluyla bulaşan virüsleri taşıyabilir.
İğnelerle temas yoluyla bulaşabilen virüsler en sık şunları içerir:
- HIV
- Hepatit B
- Hepatit C
İlaç veya aşı iğneleri
İlaç enjekte etmek için iğne kullanırsanız, bunları güvenli bir şekilde imha etmek sizin sorumluluğunuzdadır. Yasadışı uyuşturucuları enjekte etmek için bir iğneyi yeniden kullanmak, kan yoluyla bulaşan ciddi bir enfeksiyona yakalanma riski taşır. Enfeksiyon riskinden kaçınmak için iğneler asla tekrar kullanılmamalı veya paylaşılmamalıdır.