Engelli sağlık raporlarının geçerlilik süresi nedir?
Engelli sağlık raporları hastanın klinik durumu ve engellilik haline göre değişmekle beraber, sürekli veya belirli süreli olarak düzenlenir. Sürekli rapor bireyin değişmeyen ve iyileşme ihtimali olmayan engel durumunda verilir. Diğer hallerde belirli süreli rapor düzenlenir. Raporda geçerlilik süresi mutlaka belirtilir.
Bireyin engel durumunun ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve/veya rehabilitasyon uygulamaları ile zaman içinde azalma ihtimali olduğu ve hastalık bulgularının tam olarak görülemediği hâllerde süreli rapor düzenlenir. Kişinin engellilik durumunun düzelmesi beklenen durumlardır. Düzelme olması halinde rapor iptal edilir. Genellikle 2 il 5 yıl süreli engelli raporu verilmektedir.
Bireyin engel durumunun sabit kalması veya artması söz konusu olan hastalıklar için sürekli rapor düzenlenir. Hastanın engellilik durumunun düzelmesi beklenmeyen hallerdir. Her hâlükârda sadece kişinin engellilik durumu düzelirse rapor iptal edilebilir. Ancak rapor yenilenme süresi geldiğinde yenilemek için başvurulmazsa rapor yenilenmez. Astım, diyabet, eklem ve kemik hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, kanser, kemik erimesi (osteoporoz), Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), mental hastalıkları (depresyon, tükenmişlik, bipolar hastalık, şizofreni), nörolojik hastalıklar (Alzheimer, Parkinson, demans, felç, sakatlık vb.), tiroid hastalıkları (hipertiroidizm, hipotiroidizm), yüksek tansiyon, tek gözlülük veya kalıcı göreme bozuklukları gibi hastalıklar sürekli engelli sağlık raporu sebebi hastalıklardandır.
Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik meydana gelmesi hâlinde, bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi üzerine süre aranmaksızın engellilik durumu yeniden değerlendirilebilir ve yeni rapor düzenlenebilir.
Kurumların ilgili mevzuatları gereğince, gerekçesi belirtilerek yazılı kontrol muayenesi talebinde bulunulması durumunda sağlık kuruluşunca yeniden rapor düzenlenir.
Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde 18 yaşını doldurmaları sebebiyle raporları geçersiz hâle gelenler, 18 yaşını doldurdukları tarihten itibaren üç ay içerisinde yeniden engellilik durumunun tespiti için başvuruda bulunmaları gerekir. Başvuruda bulunanlar için bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde düzenlenecek engelli sağlık kurulu raporları 18 yaşını doldurdukları tarihten itibaren geçerli sayılır. Terör, Kaza ve Yaralanmaya Bağlı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporları için 18 yaş şartı aranmaz.
Süreli olarak düzenlenen raporlarda, sürenin bitmesine altı aydan kısa bir süre kalması durumunda, engelli bireye talebi üzerine tekrar rapor verilebilir.