Engelli sağlık raporuna itiraz nasıl edilir? 

Engelli sağlık raporuna itiraz nasıl edilir? 

Engelliler için sağlık kurulu raporlarına engelli birey, engelli bireyin vasisi ya da raporu isteyen kurum tarafından ikamet edilen ya da raporun alındığı İl Sağlık Müdürlüğüne raporun teslim alındığı ve/veya e-devlet üzerinden göründüğü tarihten itibaren otuz gün (30) içerisinde başvuruda bulunularak itiraz edilebilmektedir. 

Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik olması halinde de bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi halinde engelli sağlık kurulu raporunun yenilenmesi süreci başlatılabilir. 

Engelli sağlık kurulu raporuna itiraz hakkında ilgili yönetmeliğin maddeleri aşağıdaki gibidir: 

“Raporlara itiraz 

MADDE 12 – (1) Raporlara, engelli birey, vasisi veya raporu talep eden kurum tarafından müdürlüğe itiraz edilir. Bireysel rapor itirazları, ilgilisine teslim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde yapılır. Süresinde yapılmayan itirazlar değerlendirilmez. Kurum itirazları gerekçe belirtilerek yazılı olarak yapılır. Kurum itirazlarında süre aranmaz. 

(2) Rapora itiraz edilmesi hâlinde birey, müdürlük tarafından yetkili en yakın farklı bir sağlık kuruluşuna ya da önceki raporu farklı sağlık kuruluşundan alınmış ise sürekli izleminin yapıldığı sağlık kuruluşuna gönderilir. İtiraz edilen rapor ile itiraz üzerine verilen rapordaki kararlar aynı yönde ise rapor kesinleşir. Rapor sonuçlarının farklı olması ve itirazın devam etmesi hâlinde, müdürlük tarafından en yakın hakem hastaneye yönlendirilir. Hakem hastane tarafından verilen karar kesindir. 

(3) İlk veya itiraza istinaden alınan ikinci rapor hakem hastaneden alınmış olsa dahi hakem hastane raporu olarak kabul edilmez. 

(4) Süreli/sürekli verilen raporlar ile ilgili olarak kontrol muayeneleri dışında herhangi bir sebeple kurum tarafından yeni bir rapor istenmesi durumunda, ilgili kurumun gerekçeli yazısına istinaden müdürlük tarafından, birinci ve ikinci fıkralara göre işlem yürütülür. 

(5) Hakem hastane kararı ile süresinde itiraz edilmeyerek kesinleşen rapor hakkında aynı gereksinim alanı ile ilgili yeni rapor başvurusu en erken altı ay sonra kabul edilir. 

(6) Terör, kaza ve yaralanma nedeniyle verilen, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve/veya rehabilitasyon ile engel oranının değişmeyeceği hakem hastane kararı ile kesinleşen sürekli ibareli raporlar için yeni rapor başvurusu kabul edilmez.” 

  

Burada adı geçen müdürlük İl Sağlık Müdürlüğü”dür. Kurum, sağlık raporunu talep eden kurumdur. Bu kişinin işyeri olabilir, Çalışma Bakanlığı teşkilatları olabilir veya başka herhangi bir muhatap kurum olabilir.  

Raporu alan kişi veya vasisi veya kurumu bu rapora itiraz edebilir. İtiraz İl sağlık müdürlüğünde engelli sağlık raporları ile ilgilenen birime yapılır. Birim itirazı inceler ve hastayı bir hakem hastaneye gönderir. Hangi hastaneye göndereceğine birim kendisi karar verir. Kişinin isteğine bağlı değildir. Hasta veya hasta yakınlarına raporun gönderildiği hakem hastanenin bilgisi verilir. Hakem hastaneye yeniden incelemesi için gönderilen rapor ile birlikte hasta da bu yeni hakem hastaneye gider. Hastanede “sağlık kurulu” birimi bu raporlarla ilgilenir. Sağlık kurulu günü gelince hastayı çağırır ve kurulda yeniden değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme neticesinde yeni bir karar verilir. Bu karar ilk hastanenin kararı ile aynı olursa kesinleşir ve 6 ay süreyle bu karara itiraz veya yeni rapor çıkartılması talebi kabul edilmez. Eğer bu ikinci hastanenin kararı ilk hastanenin kararından farklı olursa İl Sağlık Müdürlüğü hastayı üçüncü bir hakem hastaneye gönderir. Üçüncü ve son hakem hastanenin kararı kesindir. Bu karara da en az 6 ay itiraz kabul edilmez ve yeni rapor çıkartılması kabul edilmez. 

 

Scroll to Top