Zona Aşısı 

Zona aşısı 

Zona, genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde ortaya çıksa da her yaşta görülebilir. 70 yaşından sonra dört kişiden birinde, 80 yaş üzerindeki her iki kişiden birinde görülen zonanın en önemli nedeni ise yaşlanma ile bağışıklık sisteminin baskılanmasıdır.   

Zona çocuklukta geçirilen su çiçeği hastalığına neden olan “Varisella Zoster” isimli virüsün çoğunlukla ileri yaşlarda meydana getirdiği ikincil bir hastalıktır. Zona hem deriyi hem de sinirleri tutan viral bir enfeksiyondur. Geçmişte su çiçeği hastalığı geçiren herkeste zona hastalığı görülme ihtimali bulunmaktadır.   

Zona belirtilerinin şiddeti ve süresi hastanın bağışıklık sisteminin durumuna ve yaşına bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastalık genellikle vücudun bir yarısında, sinir yolları boyunca dağılan ağrı ile başlar. Daha sonra içi su dolu kesecikler şeklinde ağrılı, yanık gibi bir deri döküntüsü oluşur. Döküntülerde kaşıntı ve yanma hissi de olabilir.  Bu hastalığa gece yanığı denmesinin sebebi yanık gibi bir görüntü oluşmasından kaynaklanmaktadır. Zona oldukça ağrılı bir hastalıktır. İlerleyen yaşlarda bazen ölümcül olabilir.  

Zona aşısı hastalık riskinizi azaltır, hasta olsanız bile hafif seyretmesini sağlar. Daha önce zona hastalığı geçirenlere de önerilir. Hastalıktan sonra aşı için bir yıl beklenmesi faydalıdır. 

Zona aşısı kimlere yapılır? 

Aşı 50 yaş üstü zona hastalığı geçirenlere herkese, geçirip geçirmediği bilinmeyen70-79 yaş arasına önerilir.  

Zona aşısı nasıl yapılır?  

Canlı aşı ve inaktive aşı şeklinde iki formu vardır. Üst kola cilt altına, canlı aşı tek doz, inaktive aşı 2 ay arayla iki doz halinde uygulanır.  

Aşının koruyuculuk süresi 5-10 yıldır.  

Bağışıklık sistemi zayıflamış, hamile kişilerde canlı aşı önerilmez.  

Zona aşısının saklama koşulları nelerdir?  

2-8 C’de saklanır, dondurulmaz. Oda sıcaklığında 30 dakikadan fazla bekletilmez.  

Zona aşısının olası istenmeyen etkileri nelerdir?  

Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişlik, kanama, hafif ağrı, başağrısı görülebilir. Nadiren hastalık bulaşma, anaflaksi riski taşır.  

Scroll to Top