Yatağa bağımlı yetişkin hastanın alt bezi nasıl değiştirilir?
Evde yatalak ve idrarını tutamayan bir sevdiğinize bakıyorsanız, yetişkin bezlerini değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Alt bezlerini düzgün bir şekilde değiştirmek önemlidir, çünkü cildi temiz tutar, enfeksiyondan ve dermatitten korur.
İdrar ve dışkıya uzun süre maruz kalmak cilde zarar verebilir. Bu durum ilerleyen süreçte doku bozulmasına neden olabilir ve dekübit ülserlerinin (yatak yaraları) oluşumuna senep olabilir. BEzin uygun yerleştirilmesi yara oluşmasına da engel olacaktır.
Yetişkin bezini ilk kez değiştirmek rahatsız edici ve korkutucu görünebilir. Ancak bu işlemi kolaylaştırabilecek bazı adımlar vardır.
Neye ihtiyacınız olacak
Sevdiğiniz birinin altını değiştirmekten siz sorumluysanız, kullanacağınız malzemelere hızlıca ulaşabilmeniz için bunları yatağın yanında saklamanız iyi bir fikirdir. Hatta bu malzemeleri birden fazla yerde ayrı ayrı tutmak ihtiyaç duyduğunuzda toparlamanızı zorlaştıracaktır.
Alt temizliği için bulundurmanız gereken malzemeler:
- Tek kullanımlık tıbbi eldivenler
- Temiz bir yetişkin bezi
- Bir plastik alışveriş poşeti (her markete gittiğinizde toplayabilirsiniz)
- Bebek mendilleri veya ıslak mendiller gibi önceden nemlendirilmiş mendiller (veya alternatif olarak tek kullanımlık bezlerle bir cilt temizleyici)
- Cilt koruma bariyeri kremi
- Yara oluşmuşsa tedavi için kullanacağınız kremler
Halihazırda bir hastane yatağınız yoksa, bir hastane yatağı kiralamayı veya satın almayı düşünün. Yatalak bir kişinin bakımını kolaylaştırır ve ayrıca kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayabilir.
Yetişkin alt bezi nasıl değiştirilir?
Cilt bütünlüğünün korunması için yetişkin bezlerini kirlenir kirlenmez değiştirmeniz gerekir. Yetişkin bezlerinin değiştirilmesi tek bir kişi tarafından yapılabilir, ancak size yardımcı olacak biri varsa bu işlem çok daha kolay hale gelir. Mümkünse size destek olacak birisini bulun. Ancak herşeye rağmen tek başınıza kalırsanız, biraz pratik yaptıktan sonra kendiniz de rahatlıkla yapabilirsiniz.
Yetişkin bezini değiştirmek için:
- Ellerinizi sabun ve ılık suyla iyice yıkayın.
- Bir çift tıbbi eldiven giyin.
- Sevdiğinizi sırt üstü düz yatırın.
- Yatak ayarlanabiliyorsa, tüm yatağı kalçanızdan biraz daha alçak olacak şekilde rahat bir yüksekliğe yükseltin. Başını hastanın tahammül edebileceği kadar yataya indirin.
- Kirli bezin tırnaklarını açın ve uçları kendi üzerinde içe doğru katlayarak kalçalarının altına sokun. Pisliğin etrafa bulaşmamasına dikkat edin.
- Bir eliniz hastanın kalçasında, diğeri omuzunda, hastayı yan tarafına doğru yuvarlayın.
- Bezi kalçanın altına yeterince sokarsanız, çekip çıkarmanız kolaylaşır.
- Herhangi bir pisliğin etrafa taşmaması için kirli bezi çıkarırken içe doğru katlamaya dikkat edin.
- Kirli bezi plastik bir poşete koyun (ancak poşeti henüz tam olarak kapatmayın).
- Nemli mendilleri kullanarak bez bölgesini alanını hem ön hem de arkadan iyice temizleyin. Cilde çok sert basmaktan veya ovmaktan kaçının. Ulaşamadığınız yerleri temizlemek için hastayı sırt üstü veya yan yatırarak temizlemeniz gerekebilir.
- Kullanılmış mendilleri market poşetine koyun.
- Mendil yeterli gelmediyse ıslak bez kullanarak devam edebilirsiniz.
- Hastanın altında oluşabilecek olası yatak yaralarını kontrol edin. Bunu günlük olarak yapmak ve erken belirtiler geliştiğinde uygun şekilde tedavi etmek önemlidir.
- Cildi nemlendirmek ve korumak için koruyucu kremi uygulayın.
- Hastanın cildi kuruyana kadar bekleyin. Cilt kuruduğunda, yeni bir bez açın ve alt iki kulaklarını hastanın kalçasının altına sokun. Her iki ucun da sağa ve sola yeterince gerildiğinden emin olun. Bezin geri kalanını yatağın üzerine düzleştirin ve yerleştirin, altındaki çarşafları da düzeltin.
- Hastayı bezin üzerine doğru döndürün. Bezi ortalayın.
- Bezi bacaklarının arasına çekin ve düzeltin.
- Kırışıklıkları giderin ve cırtcırtlarını yapıştırın. Bezin çok sıkı veya çok gevşek olmamasına dikkat edin.
- Tek kullanımlık eldivenleri çıkarın ve çöpe koyun. Çöp poşetinin ağzını bağlayın ve atın.
- Ellerinizi iyice yıkayın ve kurulayın.
- Hastanın kıyafetlerinin temizliğini kontrol edin ve gerekirse temiz kıyafet getirin.
- Yatağı istenen yüksekliğe ve konuma getirin.
- Ayrılmadan önce, hastanın yatakta düzgün bir şekilde konumlanıp konumlandırılmadığını kontrol edin. Bu, kalçalara veya vücudun diğer bölgelerine çok uzun süre basınç uygulanmaması için onları düzenli olarak hareket ettirmeyi sağlayacaktır.
Hastanın cildini temiz tutarak, vücut pozisyonunu iki saatte bir ayarlayarak, yatak çarşaflarını taze ve pürüzsüz tutarak yatak yaralarını önleyebilirsiniz.