Ventolin nasıl kullanılır? 

Ventolin nasıl kullanılır? 

Ventolin inhaler, içerisinde 100 mikrogram salbutamol etken maddesi bulunan bir ilaçtır. Salbutamol, selektif beta2 adrenerjik reseptör agonistleri grubundan bir etken maddedir ve akciğerlerdeki hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar.  

Ventolin inhaler içerisindeki ilacın kontrollü salınımı için özel olarak tasarlanmış, ölçülü dozlu bir cihazdır. Bir kutu ile 200 kez püskürtme yapılabilir ve her püskürtme ile akciğerlere 100 mikrogram salbutamol salınır.  

Salbutamol, özeliklle astım semptomlarını azaltmak için kullanılan rahatlatıcı bir ilaçtır. Ancak astımın kontrol altına alınması için düzenli olarak kullanılmaz.   

Astım ataklarında, kronik bronşit veya amfizem gibi havayolu tıkanıklıklarında çabuk başlayan etkisiyle bronşların kısa süreli olarak (4 saat) genişletilmesinde Salbutamol kullanılır. Etkisi yaklaşık olarak 4 saat sürer. Astım atağı dışında hekiminizin önermesi halinde, egzersiz, alerjene maruz kalma gibi astım krizinin ortaya çıkmasına neden olabileceği bilinen koşullarda belirtileri önlemek amacıyla da kullanılabilir. Ayrıca bazı kronik obstrüktif akciğer hastalarında belirtileri azaltmak için kullanılır. Düzenli tedavide tercih edilmez.  

Öncelikle bilinmelidir ki Ventolin veya türevi ilaçlar sadece kişinin kendisi için reçete edilir ve başkasının kullanması uygun değildir. Aksi halde o kişiye zarar verebilir.   

Ventolin inhaler reçete edilen hastanın, kendisine bildirilen doz dışında doz değişikliği yapmaması gerekir. Size önerilen dozun altında veya üzerinde kullanmayınız.  


Ventolin kullanırken dikkat etmeniz gerekenler: 

  • Ventolin erken doğumu veya düşük tehdidini önlemek için kullanılmaz. 
  • Ventolinin içeriğindeki salbutamol veya diğer maddelere alerjiniz varsa kullanmayınız. Ventolin kullanmanıza rağmen rahatlama olmuyorsa veya şikayetleriniz artıyorsa hekiminize danışınız. Bu durum alerjiniz olduğuna işaret edebilirken astımınızın kontrolünün kötüleştiğine de işaret edebilir. 
  • Tiroid hormonlarınızda düzensizlik veya artış varsa mutlaka hekiminizi bilgilendiriniz.  
  • Yüksek tansiyonunuz varsa Ventolin kullanmadan önce veya fark ettiğinizde hekiminize bildiriniz. 
  • Önceki kullanımlarınıza göre Ventolin kullanımı sonrasında rahatlama süreniz kısaldıysa hekiminize bildiriniz.  
  • Herhangi bir kalp hastalığınız varsa veya Ventolin kullanırken rahatsızlığınız geliştiyse mutlaka hekiminize bildiriniz. 
  • Ventolin kullanırken kan potasyum seviyenizde azalma olduysa hekiminize bildiriniz.  
  • Hamilelikte Ventolin kullanmanız gerektiği için reçete edilmişse kullanınız. Ventolin kullanırken hamile olduğunuzu fark ettiyseniz gene hekiminizi bilgilendiriniz. 
  • Ventolin anne sütüne geçen bir ilaçtır. Hekiminiz emziriyorsanız ve size Ventolin reçete etmişse kullanınız. Ventolin tedavisi önerilmişse, emzirdiğinizi mutlaka hekiminize bildiriniz. 
  • Ventolin’i kendi kararınızla başka ilaçlarla birlikte kullanmayınız. Tedavi öncesi hekiminize kullanmakta olduğunuz ilaçları eksiksiz söyleyiniz. 

Ventolin nasıl kullanılır? 

Ventolin kutusunu ilk kez açıyorsanız, plastik bir muhafazanın içerisinde ters duran bir tüp ve kısa kolunda da bir kapak görürsünüz. Görünen tüp sizin ilacınızın bulunduğu kısımdır. Tüpün altı, üstte görünür şekilde içeriye monte edilmiştir. Önce kısa koldaki kapağı çıkarın. Tüpün üzerine bir defa sıkıca bastırın ve kısa taraftaki ağızdan hava püskürtüldüğünü görün. Bu ilacınızın çalıştığını ve sorun olmadığını gösteren bir testtir.  



Ventolini daha önce kullandıysanız ve bir süre ara vermişseniz (örn. 5 gün), kutuyu iyice çalkalayınız. İlacın çalıştığından emin olmak için tepesine iki defa bastırın ve boşluğa doğru püskürtün.  

Ventolini kullanırken ağzınızla içinize çekeceğiniz her bir puf, bir inhalasyon olarak ifade edilir.  

Ventolini kullanırken 12 yaş üzeri ve yetişkin hastalarda: 

Astım krizi döneminde 1 veya 2 inhalasyon, 

Astımdan korunmak için riskli durumlarda tedbir olarak kullanılacaksa, maruziyetten 10-15 dakika önce 2 inhalasyon kullanılabilir. 

Ventolin inhalasyon sayısı 24 saatte 8 inhalasyondan fazla olmamalıdır. Kendiniz doz artışı yapmayınız. Yetersizlik durumunda hekiminize danışınız. 

12 yaş altı çocuklarda kullanım için hekiminizin önerilerine uyunuz.  

Ventolin inhalasyonu nasıl yapılır? 

Ventolin kullanmanız gereken kriz dönemlerinde iseniz, maksimum düzeyde sakin olmaya çalışın. 

  • Acele etmeyin. 
  • Öncelikle ilacın kısa kolundaki kapağı çıkarın ve içerisinin temiz olup olmadığını kontrol edin. 
  • Kutuyu iyice çalkalayın. 
  • Kutuyu ağızlık kısmı size bakacak şekilde dik tutun. İşaret parmağınız tepeye den gelecek şekilde ağzınıza doğru tutun. 
  • Ağızlığı ağzınıza yerleştirmeden önce nefesinizi zorlamadan dışarıya verin. Dışarıya verebileceğiniz tüm havayı vermeye çalışın.  
  • Tekrar nefes almadan ağızlığı dişlerinizin arasına yerleştirin ve dudaklarınızla etrafını sıkıca kapatın.  
  • Burnunuzdan nefes almayın. Ventolinin tepesine basar basmaz sadece ağzınızdan sakince ve derin nefes alarak tüm havayı içerinize çekin. Bunu yaparken dudaklarınızın tam kapalı olduğundan ve burnunuzdan da nefes almadığınızdan emin olun.  
  • Tutabildiğiniz bir süre kadar nefesinizi tutun. Cihazı ağzınızdan uzaklaştırın ve rahatlayın. 
  • Tekrar kullanmanız gerekirse 30 saniye bekledikten sonra aynı işlemleri tekrar edin.  
  • İlacınızın ağzını temizleyin ve kapağını sıkıca kapatın.  
  • İlk defa kullanacaksanız, başlamadan önce ayna önünde birkaç defa pratik yapın. 
  • İlacı çekerken veya bastırdığınızda tepesinden veya yanlarından sis çıktığını görürseniz, baştan başlayın ve tekrar yapın. Tekrar öncesinde tüpün yerine iyice oturmuş olduğunu kontrol edin. 

Çocuğunuza kullanacaksanız, öncesinde onu cesaretlendirin. Tüpe basma işlemini kendisi yapamayacaksa siz yapın. Onu eğitin ve cesaretlendirin.  

5 yaş altı çocuklarda Ventolini bir Volumatic spacer veya Babyhaler cihazı ile kullanmanız gerekebilir. Bu tür uygulamalar öncesi mutlaka hekiminize danışınız. 


Ventolinin temizlenmesi: 

Ventolininizi haftada en az bir defa temizleyiniz. Aksi halde tıkanabilir ve etkisi azalabilir.  

  • Ventolini temizlemek için tüpü ve kapağı çıkarınız.  
  • Plastik kısmı çeşmede iyice yıkayınız ve kurulayınız. Tüpü ıslatmayınız.  
  • Tüpü ve kapağı yerine takınız.  

Ventolin kullanmanıza rağmen rahatlama olmadıysa veya şikayetleriniz artıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz veya hekiminize danışınız.  

 


Scroll to Top