Silah ruhsatı için sağlık raporu nasıl alınır?
Silah ruhsatı bulundurma ve taşıma ruhsatları olacak şekilde iki türlüdür. Yivli ve yivsiz olarak da ifade edilebilir. Silah ruhsatı için sağlık raporu, Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’nin Ek-4’ünde yer alan “Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu” formatına uygun olarak düzenlen, silah ruhsatı almanızda sakınca bulunmadığına dair sağlık kurulu raporudur. Bu raporu tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden veya Üniversite hastanelerinden alabilirsiniz. Bu raporu düzenlerken Psikiyatri, Ortopedi, Nöroloji, Göz, KBB ve Dahiliye dallarını kapsayacak şekilde düzenlenen sağlık kurulu raporu olması gerekmektedir. Uygun olan herhangi bir hastanenin sağlık kurulu bölümüne başvurarak önceden randevu almanız gerekir. Randevu günü sizi ilgili branşlara yönlendirerek muayene ve değerlendirmeleriniz yapılacaktır.
Silah ruhsatı için sağlık raporu talebinde bulunurken bilmeniz gereken bazı hususlar vardır. Psikiyatri hastalığı olanlara, kişilik bozukluğu olanlara, alkol uyuşturucu bağımlılığı olanlara, impuls kontrol bozukluğu olanlara silah ruhsatı verilmez. Ayrıca serebrovasküler hastalık geçirip silah kullanmasını engelleyecek sekeli olanlara, miyotonik rahatsızlığı ve ileri derede miyopatisi olanlara, epilepsi hastalığı olanlara, ellerde tremoru olanlara, mental retardasyonu olanlara, demansı olanlara, üst extremitelerde periferik sinir bozukluğu olup silah kullanmasına engel teşkil edeceklere, denge kaybına neden olan serebeller sistem rahatsızlıkları olanlara silah ruhsatı verilmez. Düzeltmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 2/10’dan aşağı, her iki gözün görme toplamı 12/20’den az olanlara, silindirik değerlerin toplamı -5 ten ve +3 den daha yukarı değerdeki refraksiyon kusurları olanlara, gece körlüğü olanlara, pitozis-hemiptozis olanlara, diplopi ve paralitik şaşılık olanlara, görme alanı defekti olanlara, renk körlüğü olanlara silah ruhsatı verilmez. Görmeyi zamanla azaltabilecek (katarakt, makula dejenerasyonu, retinopatiler) hastalığı olanlara yılda bir kez göz muayenesi istenir. Üst extremitelerden 2 sini de kaybetmiş olanlara, kas iskelet sisteminde ileri derecede hareket kısıtlılığı olanlara, protezi olup kullanım uyumluluğu gösteremeyenlere silah ruhsatı verilmez. Vücutta aşırı düşkünlük yapmış herhangi bir dahili hastalığı olanlara silah bulundurma ve taşıma ruhsatı verilmez.
Yivsiz av tüfeği raporları için her ne kadar aile hekimince verilebilecek tek hekim sağlık raporu yeterli kabul edilse de, ilgili mevzuatta nörolojik ve psikiyatrik hastalığı bulunmadığına dair açıklama da istenildiğinden, aile sağlığı merkezlerinde bu kanaate ulaşılması mümkün değildir. Bu nedenle hastaların birçoğu tekrar hastaneye sevk edilmektedir. Bu nedenle zaman kaybetmemeniz için her durumda silah ruhsatı için sağlık raporu ihtiyacınızı tam teşekküllü bir hastaneden gidermeniz önerilir.