Shilajit sakızı nedir?
Shilajit, Asya’nın yüksek sıradağlarındaki çatlaklardan çıkan yapışkan sakızsı bir maddedir. Shilajit, mumiyo veya mumie olarak da bilinir, Himalaya dağlarında ve Rusya, Afganistan ve diğer yerlerdeki dağlık bölgelerde bulunan organik bir mineral bileşiğidir. Bu doğal olarak oluşan, siyahımsı kahverengi reçine, en önemlisi fulvik asit olmak üzere 40’tan fazla mineral ve madde içerir.
Shilajit, Nepal ve Hindistan’da geleneksel Ayurveda tıbbında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bazı kanıtlar shilajitin antioksidan ve inflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Hayvansal, mineral ve bitkisel maddelerden oluşur. Shilajitin tam bileşimi, bulunduğu yere ve sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir. Genellikle vitaminler, mineraller, temel yağ asitleri ve amino asitler içerir. Ayrıca organik asitler fulvik asit ve humik asit içerir.
Shilajit sakızı genellikle ayurvedik tıpta adaptojen olarak kullanılır ve antioksidan etkileri vardır. İnsanlar shilajiti Alzheimer hastalığı, atletik performans artırıcı olarak, erkek kısırlığı, kırıklar , kas gücü artırıcı olarak, osteoporoz ve diğer birçok rahatsızlık için kullanırlar. Ancak bu kullanımları destekleyen kayda değer bir bilimsel kanıt yoktur. Shilajit takviyelerinin güvenliği ve olası yan etkileri, araştırma eksikliği nedeniyle nispeten bilinmemektedir.
Shilajit’i fulvik asit veya humik asitle karıştırmamak gerekir. Bunlar aynı değildir.
Shilajit güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir. Bileşiğin daha uzun ömürlülüğü desteklediği ve Ayurveda tıbbında yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.
Araştırmalar, shilajitin ayrıca şunları da sağlayabileceğini göstermiştir:
Hücre yenilenmesini artırma
Potansiyel olarak vücudun daha fazla kolajen üretmesini teşvik etme
Oksidatif stresi yavaşlatma
Shilajit kemik sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
Erkek üreme sağlığına pozitif etkisi olması
Egzersiz performansını iyileştirme
Shilajit bir ilaç değildir, bu nedenle ilaçlar gibi güvenlik seviyeleri araştırılmamıştır.
İşlenmiş shilajit, 45 gün boyunca günde 2 gram veya 48 haftaya kadar günde 500 mg’a kadar dozlarda ağızdan alınarak kullanıldığında muhtemelen güvenli olabilir. Ancak ham veya işlenmemiş shilajitin güvenli olup olmadığını veya yan etkilerinin ne olabileceğini bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Aynı zamanda Shilajitin hamileyken veya emzirirken kullanılmasının güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenliğiniz için yeterli bilgi ve kanıt olmayan ürünleri kullanmaktan kaçının. Shilajit kan şekerini düşürebildiğinden, özellikle diyabet ilaçları ile birlikte kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Yapılan araştırmalarda piyasada satılan shilajit ürünlerinin sadece %2’sinin içeriğinin klinik olarak doğru ve kullanılabilir olduğu görülmüştür. Etiket üzerinde gösterilen miktarların gerçeği yansıtmayabileceğini de unutmayınız. Aynı zamanda mısır şurubu, stevia veya ksilitol gibi tatlandırıcıların kullanıldığı ürünlere de rastlanılabilmektedir. Hatta zaman zaman ana etken maddenin orjinal patentli molekül olmadığını da görebilirsiniz.