Serviks (rahim ağzı) kanseri tarama testleri nelerdir?

Serviks (rahim ağzı) kanseri tarama testleri nelerdir?

Serviks kanserinde erken teşhis hayat kurtarır. Erken evre serviks kanserleri daha kolay tedavi edilir, hastanın günlük yaşantısı çok etkilenmez. Ancak geç kalınan, özellikle başka organ ya da dokulara yayılmış serviks kanserlerinin tedavisi zordur. Kalıcı sorunlar oluşturabilir, günlük yaşantı ciddi şekilde etkilenebilir. Hem ekonomik açıdan hem de sosyal ilişkiler açısından sıkıntılar oluşturur. 

Serviks kanserinin erken teşhisi tarama testleri ile mümkündür. Serviks kanser öncüsü lezyonların varlığı ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle tarama testleri açısından en uygun organlardandır. Tarama testlerinde şüphelenilen vakalarda ileri testler yapılabilir. Tarama sonuçları uygun tedavi ile birleştirilirse amacına ulaşmış olacaktır. 

 Serviks kanserinde erken teşhis için kullanılabilecek tarama testleri şunlardır:  

  • PAP-Smear: Serviksin dökülen hücrelerinin toplanıp sitolojik olarak incelenmesidir. Kanser öncüsü lezyonların tespiti açısından kıymetlidir. 30 yaş üzeri kadınlarda beş yılda bir yaptırılması önerilir. 

Test negatif: Kanser öncüsü hücre yok, beş yılda bir kontrole devam edilir. 

Test pozitif: Anormal hücreler tespit edilmiştir. Hastanın kanser olduğu anlamına gelmez ancak mutlaka serviks kanseri açısından kontrol edilmesi, ileri testlerin yapılması gerekir. 

  • HPV Testi: HPV serviks kanserinin en önemli risk faktörüdür. 30 yaş üzeri kadınlara beş yılda bir yapılması önerilir.  

Test negatif: Kanser yapan HPV virusu yok, beş yılda bir kontrole devam edilir. 

Test pozitif: Kanser yapan HPV virüsü tespit edilmiştir. Hastanın kanser olduğu anlamına gelmez ancak mutlaka serviks kanseri açısından kontrol edilmesi, PAP Smear ve ileri testlerin yapılması gerekir. 

Bazen her iki tarama testinde de yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuçlar çıkabilir. Bu nedenle testlerin çapraz kontrollerinin yapılması, personelin eğitimlerinin düzenli aralıklarla verilmesi gibi uygulamalar tarama testlerinin etkinliğini artıracaktır.  

Scroll to Top