Respiratuar sinsityal virüsü (RSV) nedir?
Solunum sinsityal virüsü olarak da adlandırılan RSV, solunum yollarını ve akciğerleri enfekte edebilen yaygın bir virüstür . Oldukça bulaşıcıdır ve kolayca yayılır. RSV enfeksiyonları en sık 2 yaşın altındaki çocukları etkiler. RSV genellikle hafif, soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olan mevsimsel bir solunum virüsüdür. Çoğu insan bir veya iki hafta içinde iyileşir, ancak RSV, özellikle bebekler ve yaşlı yetişkinler için ciddi olabilir.
RSV’nin belirtileri nelerdir?
Semptomlar genellikle RSV ile enfeksiyondan 3 ila 10 gün sonra başlar.
Çoğu vaka hafiftir ve semptomlar şunları içerir:
- Burun akıntısı
- Öksürük
- Ateş
- Bazı insanlar da kulak enfeksiyonu geçirir .
Neredeyse tüm çocuklar 3 yaşına kadar RSV ile enfekte olmuş olacaktır.
Astımı veya solunum problemi olan çocuklar, RSV’ye sahip olduklarında bunların daha da kötüleştiğini göreceklerdir.
RSV’ye ne sebep olur?
RSV’ye bir virüs neden olur. RSV havada asıl kalabilecek kadar hafif küçük su damlacıkları yoluyla yayılır. Bunlar, enfekte kişiler tarafından konuşmak, öksürük, hapşırmak gibi durumlarda diğer insanların soluyarak kapabileceği damlacıklar yayarlar. RSV ayrıca enfekte bir kişinin burnundan veya boğazından bulaşan mukus ile doğrudan temas yoluyla da yayılır. Örneğin kapı kolu gibi enfekte bir kişinin dokunduğu yüzeylerden de RSV alabilirsiniz. RSV, sert yüzeylerde dokular ve eller gibi daha yumuşak yüzeylere göre daha uzun süre hayatta kalır.
Ne zaman hekime başvurulmalıdır?
Çoğu RSV vakası hafiftir ve evde tedavi edilebilir. Çocuğunuzun uyanıklık düzeyi, nefes alması, rengi veya beslenmesi ile ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuza görünün veya size en yakın hastanenin acil servisine gidin.
RSV nasıl teşhis edilir?
RSV burnunuzdan ve boğazınızdan alınan numuneler üzerinde bir laboratuvar testi yapılarak vücutta virüse karşı antikor gelişip gelişmediğine bakılır. Bu aynı zamanda kandan yapılan testlerle de tespit edilebilir. Ancak çoğu doktor, teşhis maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, belirtilerine ve semptomlarına dayanarak şiddetli RSV enfeksiyonu olan bir çocuğu teşhis edebilecektir.
RSV nasıl tedavi edilir?
RSV için özel bir tedavi yoktur. Tedavi semptomatiktir. Hasta iyi dinlenmeli ve bol sıvı içmelidir. RSV’li bebeklerin düzenli olarak az miktarda suya ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun ateşi varsa ona parasetamol veya ibuprofen verebilirsiniz . 12 yaşından küçük çocuklara asla aspirin vermeyin. Antibiyotikler , bir virüs olduğu için RSV’ye karşı işe yaramaz. Şu anda RSV için bir aşı yoktur.
Çoğu insan yaklaşık 10 gün içinde RSV’den kurtulur. Çocukların RSV’den kurtulması yaklaşık 8 ila 15 gün sürebilir.
RSV önlenebilir mi?
Düzenli el yıkama ve iyi kişisel hijyen, RSV’nin yayılmasını durdurabilir. Sabun ve su RSV’yi öldürür.
RSV’nin yayılmasını önlemenin diğer yolları şunlardır:
- Enfekte insanları diğerlerinden, özellikle bebekler ve yaşlılardan uzak tutun.
- Hapşırırken veya öksürürken burnunuzu ve ağzınızı kapatın.
- Mendilleri kullandıktan hemen sonra atın.
- Fincanları, bardakları veya çatal bıçakları insanlarla paylaşmayın.
Belirtileriniz başladıktan sonra genellikle bulaştan itibaren 10 güne kadar RSV ile enfekte olursunuz.
RSV’nin komplikasyonları nelerdir?
RSV çocuklarda solunum problemlerine ve akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Bunlar arasında bronşiolit ve pnömoni bulunur. Bazı çocukların, özellikle 6 aydan küçük bebeklerse, hastaneye gitmeleri gerekecektir. Yaşlı insanlar ve kalp, akciğer veya bağışıklık sistemi ile ilgili sorunları olan insanlar da RSV enfeksiyonları açısından risk altındadır.