Rotavirus Aşısı
Rotavirus beş yaş altı çocuklarda sık görülen bir gastroenterit nedenidir. Bir çalışmada her yıl yaklaşık 111 milyon gastroenterit vakası ve 440.000 ölüm nedeni olduğu tespit edilmiştir. Ölümlerinin yaklaşık %80’i az gelişmiş ülkelerde görülmektedir.
DSÖ özellikle hastalığın yaygın görüldüğü ülkelerde çocukluk çağı aşı programlarına rotavirus aşılarının eklenmesini önermektedir. Rotavirus aşıları canlı, oral yada ölü olmak üzere farklı türlerde üretilmiştir. Halen 80’den fazla ülkede rutin aşı takviminde yer almaktadır. Hastalık fekal-oral yolla bulaştığı için aşıya ilave olarak kişisel hijyen önlemleri ve sağlıklı suya erişim de önemlidir.
Rota virüs aşısı nasıl uygulanır?
Pentavalan aşılar (RotaTeq, Rotasiil) canlı aşı olup oral kullanılır. İlk dozun 6-12 haftalıkken başlanması ve 4-6 hafta arayla 3 doz uygulanması önerilir. 32 haftalıktan küçük çocuklara verilebilir.
Monovalan aşılar (Rotarix, Rotavac) canlı aşı olup oral kullanılır. Rotarix 6. haftadan itibaren 4 hafta arayla iki doz önerilir. Rotavac 6. haftadan itibaren 6. aya kadar 4 hafta arayla 3 doz halinde uygulanır.
Rota virüs aşısı sonrası olası yan etkiler nelerdir?
Enjeksiyon yerinde kızarıklık, ağrı, ateş, halsizlik, uyuşukluk görülebilir. Nadiren anaflaksi, bağırsak tıkanıklığı riski taşır.
Rota virüs aşısı kimlere uygulanmaz?
Daha önceki dozlarda şiddetli alerjik reaksiyon gelişenlerde uygulanmaz. Şiddetli immun yetmezlik, doğuştan mide-barsak bozukluğu varsa kullanmayınız. Yüksek ateş ile seyreden hastalıklarda, ishal ve kusma varlığında tablo iyileşene kadar uygulanmaz. Gebelerde kullanılmaz.
Rota virüs aşısı nasıl muhafaza edilir?
2-8°C’ de saklayınız, dondurulmaz. Buzdolabından çıkardıktan sonra en kısa sürede kullanınız. Direkt güneş ışığından koruyunuz.