Romatoid artrit tedavisi 

Romatoid artrit tedavisi

Yazı içeriği

Romatoid artrit kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır. Tedavi hastanın şikayetlerini en aza indirmek, iltihabı azaltmak ve deformasyon gelişimini önlemeyi, kişinin çalışma kapasitesini artırmayı amaçlar. 

Erken evrede tanı alan hastalarda bazı ilaçlar deformite gelişimini önlemeye yardımcı olmaktadır.  

Romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır: 

  • NSAID: Hastalığın uzun süreli tedavisi için yeterli değildir. Eklem ağrılarını azaltmaya, şişliği azaltmaya ve eklem fonksiyonlarının düzeltilmesine katkı sağlarlar. Mide ülseri, gastrit gibi hastalıklarda dikkatli kullanılmalıdır.  
  • Kortikosteroidler: Genellikle tek başına kullanılmaz. DMARD’ların tedavi edici etkileri ortaya çıkana kadar geçen dönemde eklem şişliğinin azaltılması, inflamasyonun giderilmesi, ağrının hafifletilmesi için kullanılır. Bazen eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir.  
  • DMARD: Hastalık modifiye edici anti romatik ilaçlardır. Hastalığın temel ilaçlarıdır. Uzun vadede belirti ve bulguların giderilmesi, hastalık gelişiminin önlenmesini sağlar. Etkilerini göstermeleri birkaç ay sürebilir. Siklosporin, D-penisilamin, altın tozları, leflunamid, metotraksat, minosiklin ve sülfosalazin bu amaçla kullanılan ilaçlara örnektir. Bu ilaçların karaciğer, böbrek, akciğer, göz üzerine toksik etkileri olabilir.  
  • Sıtma ilaçları: Klorokin, hidroksiklorokin gibi sıtma ilaçları DMARD’lara ilave olarak kullanılabilir. Gözler üzerine toksik etkileri olabilir. 
  • Biyolojik ilaçlar: Eklemlerdeki iltihaplanmayı engellemek amaçlanır. Bu amaçla TNF blokerleri (etanercept, infliksimab, adalimumab vs), interlökin-1 blokerleri (anakinra) veya CD-20 antikoru (rituksimab) kullanılabilir. 
  • JAK İnhibitörleri: DMARD ya da biyolojik ilaçları alamayan yetişkin hastalarda kullanılan ilaçlardır. Genellikle metotraksat ile birlikte kullanılır.  
  • Destek tedavileri: Kilo verme, işyeri ortamının düzeltilmesi, fizyoterapi, ayak bakımı tedavileri diğer ilaçlara ilave olarak verilebilir.  
  • Cerrahi tedavi: Özellikle karpal tünel sendromu gelişmiş, ileri düzey şikayetleri ve bulguları olan hastalarda parmak ve el, bilek cerrahisi, artroskopi, protez tedavisi (eklem replasmanı) gerekebilir.  
  • Beslenme: Sebze, meyve, baklagil, kuruyemiş, fasulye, tahıl, balık ve zeytinyağı gibi doymamış yağlara dayalı bir beslenme programı önerilir.  
  • Tamamlayıcı tedavi: Asıl tedaviye yardımcı olmak üzere akupunktur, osteopati, masaj gibi tamamlayıcı tıp uygulamaları denenebilir. Ancak tek başlarına etkili değildir.  

 

Scroll to Top