Romatoid artrit hastaları için öneriler
Yazı içeriği
Romatoid artrit hastanın hayatında önemli sorunlar oluşturabilecek kronik bir hastalıktır. Bu sorunlarla mücadele tek başına ilaçlarla olmaz. Hastanın da bazı hususlara dikkat etmesi ve tedaviye yardımcı olacak yaşam alışkanlıkları edinmesi gerekir. Takip eden sağlık ekibinin de tavsiyeleri ile hastalıkla daha kolay mücadele edilebilecektir.
Bu kapsamda yapabileceğiniz bazı hususlar şunlardır.
- Tedaviyi aksatma: Kullandığınız ilaçlar belirli bir kan düzeyine gelince etki gösterir ve bu etki belirli seviye kalıcıdır. Bu nedenle takip eden sağlık ekibi tarafından önerilen ilaçları ciddi yan etki oluşmadığı sürece alın. İlaç hemen etkisini göstermeyebilir. Sabırla kullanın. Akut alevlenme dönemi bitince ilacınızı kesmeyin, yeni bir alevlenme dönemi oluştuğunda ilacın belirli bir kan düzeyinde kalabilmesi için tavsiye edilen dozda kullanın. Romatoid artrit tedavisi uzun ve biraz zahmetli bir süreç olabilir.
- Kontrollerinizi düzenli yaptırın: Hastalık uzun seyirlidir. Tedavi sürecinin takibi açısından belirli dönemler halinde sağlık kontrollerinizin yapılması gerekir. Bu husuta takip eden sağlık ekibiniz size bilgi verecektir. Kontrollerinizi zamanında ve düzgün yaptırmanız tedavi planlaması ve hastalığın seyri açısından önemlidir.
- Danışın: Tedavi sürecinizde yaşadığınız sıkıntılar, ilave şikayetler, önerilen tedavi dışında kullanmak istediğiniz ilaç ya da takviyeler ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına ilişkin takip eden sağlık ekibine danışın.
- Kendinizi koruyun: Hastalığa bağlı gelişen eklem problemleri ev ve işyerinizde kazalara zemin hazırlar. Eklem dışı organ tutulumları, bağışıklık sistemi sorunları ve kullanılan ilaçlar da enfeksiyonlara zemin hazırlar. Bu nedenle kişisel hijyene dikkat etmek, enfeksiyonlardan korunmak, kazalara karşı ev ve işyerlerinde koruyucu önlemler almak gerekir.
- Aşılarınızı ihmal etmeyin: Bağışıklık sisteminizin güçlü kalması ve enfeksiyonlarla mücadele açısından grip aşısı veya pnömoni aşılarınızı yaptırmanız gerekir. Takip eden ekibin önerileri doğrultusunda ve zamanında aşılarınızı yaptırın.
- Psikolojik destek alın: Romatoid artrit hastalığı ve tedavi süreci zahmetli, kişinin yaşantısını bazen ciddi şekilde etkileyebilen, hareketlerini kısıtlayan bir süreçtir bu süreçte hastanın psikolojisi de ciddi şekilde olumsuz etkilenebilir. Süreçten olumsuz etkilenmemek için psikolojik destek almak gerekebilir.
- Beslenme: Romatoid artrit hastaları hareket kısıtlılıkları ve fiziksel aktivite eksiklikleri nedeniyle kilo alma eğilimindedir. Hastalığın kendisi, kullanılan ilaçlar da bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkiler gösterir. Bu nedenle takip eden sağlık ekibiniz veya bir diyetisyen kontrolünde planlı bir beslenme programı çıkarın ve bu doğrultuda beslenin.
- Düzenli hareket: Hastalığınız sizin sağlıklı insanlar gibi egzersiz yapmanıza engel olabilir. Bu açığı kapatmak için daha fazla hareketli olmaya çalışın. İşten eve dönerken yürüme mesafesini artırmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak gibi günlük işlerinizde daha fazla hareket etmeyi tercih edin. Yüzme, bisiklet binme, yürüyüş gibi spor aktiviteleri size yardımcı olabilir.
- Dinlenme periyotları: Özellikle hastalığın alevlenme dönemlerinde ağrılı, sert, şiş eklemleri dinlendirmek iltihabın azaltılmasında size yardımcı olacaktır.
- Sıcak / Soğuk tut: Eklemleriniz ılık banyo, ılık havlu gibi sıcak ortamlarda rahatlayabilir. Eklem sertliğini ve kas yorgunluğunu giderir. Ancak alevlenme dönemlerinde şiş, iltihaplı, ağrılı eklemlere soğuk daha faydalıdır.
- Kremler: Takip eden sağlık ekibinin tavsiyeleri doğrultusunda eklemlerinizdeki ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı için kremler kullanabilirsiniz.
- Tamamlayıcı tedavi: Bazı hastalar akupunktur, masaj veya osteopati gibi tamamlayıcı tıp uygulamalarından fayda görmektedir. Ana tedaviyi aksatmamak, takip edin eden sağlık ekibinizin bilgisi dahilinde olmak kaydıyla uygulayabilirsiniz. Ayrıca zerdeçal, omega 3 balık yağı gibi ürünleri kullanabilirsiniz.
- Fizyoterapi: Aldığınız tedaviye ek olarak sağlık ekibiniz size fizyoterapi önerebilir. Fizyoterapistiniz ağrıyla baş etme yöntemleri konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
- Deneyim paylaşımı: Hastalığınıza ilişkin başka romatoid artrit hastaları ile görüşmeniz, görüş alışverişinde bulunmanız, hastalıkla baş etme ve ilave destek alma noktasında yardımcı olabilir.
- Bilgi verin: Ailenize, yakınlarınıza, iş arkadaşlarınıza hastalığınızla ilgili bilgi verin. Yaşadığınız ortamın sizin için yeniden düzenlenmesinde size destek olacaklardır.
- Mali hususlar: Hastalığınız sizin iş performansınız etkileyebilir. Tedavi maliyeti sizi zorlayabilir. İş arkadaşlarınıza, işvereninize hastalığınızla ilgili bilgi verin. Sizin hastalığınıza uygun bölümde çalışmanıza destek olabilirler. Kullandığınız tedavinin maliyetini karşılamakta zorlanıyorsanız, bu alanda çalışan kamu veya özel kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları size destek verebilir.
- Sigara: Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın.