Riedel tiroiditi
Tiroid bezinin iltihaplanmasına tiroidit denir. Tiroidit, tiroid fonksiyonlarını etkileme şekillerine veya ağrılı olup olmadıklarına göre sınıflandırılan bir durumdur. Tiroditi tipleri hastanın semptomlarına, tiroid fonksiyonlarındaki değişikliklere, ailesel öykü varlığına, tablonun hızlı veya yavaş ilerlemesine, boyunda ağrı olup olmadığına veya tiroid bezinde büyüme olup olmadığına göre değerlendirilerek tespit edilebilir.
Riedel tiroiditi, farklı metinlerde Riedel struma veya kronik invaziv fibröz tiroidit olarak da isimlendirilebilmektedir. Tiroid bezi ve etrafındaki yapıların fibrotik bir yapıda tutulmasıyla, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü gibi semptomlar oluşturan bir tablodur. Tiroid bezinin tahta gibi sert olduğu bir durumdur. Sıklıkla hipotiroidizme neden olur.
Riedel tiroiditinin fibrotik yapısı bazen genişleyerek etraf dokuları da işgal edebilir. Trakeayı etkileyerek nefes darlığına neden olabilir. Laringeal sinirleri etkileyerek ses kısıklığına neden olabilir. Etraf kasları ve damarları da işgal edebilir. Damarları işgal sonucu flebit gelişebilir. Tiroid bezini ve etraf dokuları işgal eden, odunsu yapıda sert tiroid dokusu ile karakterizedir. Çok nadir görülen bir hastalıktır. Sebebi tam olarak bilinmemektedir.
Riedel tiroiditinde, yutkunma sırasında trakea hareketsiz kalır. Tiroid bezi elle muayene edilebilir. Tiroid bezinin arkasındaki paratiroid bezleri de tutulmuşsa hastada hipoparatiroidizm belirtileri de görülebilir.
Riedel tiroiditi etraf dokulara yayılan bir yapıda olduğu için benzeri yayılmacı kanserlerden ayırt edilmelidir. Anaplastik tiroid karsinomu, tiroid lenfoma ve tiroid sarkomu gibi infiltratif tiroid kanserleri ayrıntılı araştırılmalıdır.
Riedel tiroiditinin teşhisi:
Fizik muayenede sert, tahta gibi hareketsiz tiroid bezinin varlığı, ultrasonografide fonksiyonel olmayan ve kanlanması azalmış tiroid bezinin varlığı önemlidir. Bilgisayarlı tomografi ile hiodens kitle görünümü tespit edilebilir. Kontrast madde ile yapılan görüntülemelerde, kontrast madde tiroid bezine giremez ve kontrastlı alan görülemez. PET faydalı olabilir. İnce iğne aspirasyon biyopsisi ile numune alınamayabilir. Kesin tanı ancak biyopsi ile konulur.
Riedel tiroiditinin tedavisi:
Glukokortikoidler Riedel tiroiditi hastalığında en sık kullanılan ilaç tedavisidir. Erken dönemde faydalı olabilir. İlerlemiş olgularda etkili olmayabilir. Hipotiroidizm gelişmiş ise tiroid hormon replasmanı yapılır.
Tamoksifen de glukortikoidlerle birlikte kullanılarak fibrosizin yavaşlatılması için kullanılabilir.
Cerrahi tedavi, Riedel tiroiditinin fibrotik yapısı ve sınırlarının belirgin olmaması nedeniyle kısmı etkilidir. Cerrahi tedavinin komplikasyonları daha fazla görülen bir durumdur. Bası semptomlarının azaltılması için minimal cerrehi yöntemleri daha fazla tercih edilmektedir.
Riedel tiroiditi tanı süreci uzun süren bir hastalıktır. Uzun yıllar stabil kalabilir. Genellikle iyi seyirlidir. Nadiren alevlenmeler gösterebilir. Trakeaya bası olması nadir ölüm sebeplerindendir.