Mounjaro nedir ve nasıl kullanılır?
Mounjaro, tip 2 diyabeti yeterince kontrol altına alınamayan yetişkinleri tedavi etmek için diyet ve egzersizle birlikte kullanılan bir diyabet ilacıdır. Mounjaro’nun 13 Mayıs 2022’de FDA ve 15 Eylül 2022’de de Avrupa İlaç Ajansı tarafından kullanımına izin verilmiştir. Enjeksiyon şeklinde uygulanarak kullanılır. Mounjaro, metformin (başka bir diyabet ilacı) kullanamayan hastalarda tek başına kullanılabilir. Diğer diyabet ilaçlarına ‘eklenti’ olarak da kullanılabilir. Mounjaro aktif madde tirzepatid içerir. Tip 1 diyabeti olan kişilerde kullanmak için üretilmemiştir.
Mounjaro’nun kilo vermek için faydalı olabileceği de bildirilmiş olsa da henüz klinik satış endikasyonu onayları arasında zayıflama bulunmamaktadır.
Mounjaro nasıl kullanılır?
Mounjaro, önceden doldurulmuş kalemlerde enjeksiyonluk bir çözelti olarak mevcuttur ve yalnızca reçeteyle alınabilir. Karın (göbek), üst kol veya uyluk derisinin altına enjekte edilir.
Mounjaro dozu
Mounjaro’nun başlangıç dozu haftada bir kez 2.5 mg’dır. Dört hafta sonra bu doz 5 mg’a çıkarılmalıdır. Gerekirse, doz haftada bir maksimum 15 mg’a kadar dört haftada bir 2.5 mg’lık artışlarla daha da artırılabilir. Mounjaro her hafta aynı gün uygulanmalıdır. İki enjeksiyon arası 3 günden kısa olmamalıdır.
Mounjaro, metformin veya bir sodyum-glikoz kotransporter 2 inhibitörü (SGLT2i) içeren mevcut tip 2 diyabet tedavisine eklendiğinde, bu ilaçların dozlarının değiştirilmesi gerekmez. Mounjaro bir sülfonilüre veya insülin tedavisine eklendiğinde, hekim hipoglisemi (düşük kan şekeri seviyeleri) riskini azaltmak için diğer ilacın dozunu düşürmeyi düşünmelidir.
Mounjaro karın, uyluk veya üst kola enjekte edilebilir. İnsülin ile birlikte aynı noktaya uygulanmamalıdır.
Mounjaro’nun kullanımı hakkında daha fazla bilgi için ilaç prospektüsü ayrıntılı incelenmeli veya tedaviyi düzenleyen hekim ile görüşülmelidir.
Mounjaro’nun etki mekanizması nasıldır?
Tip 2 diyabet, vücudun kandaki glikoz seviyesini kontrol etmek için yeterli insülin üretemediği veya vücudun insülini etkili bir şekilde kullanamadığı bir hastalıktır. Sonuç, kanda yüksek bir glikoz seviyesidir.
Mounjaro’daki aktif madde olan tirzepatid, bağırsakta üretilen glukoza bağımlı insülinotropik polipeptit (GIP) ve glukagon benzeri peptit-1 (GLP-1) adı verilen iki hormonun hedef reseptörüne bağlanır. Pankreasın gıdaya yanıt olarak saldığı insülin miktarını artırarak GIP ve GLP-1 ile aynı şekilde etki eder. Bu, kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olur.
Mounjaro’nun riskleri ve yan etkileri nelerdir?
Mounjaro’nun en sık görülen yan etkileri (10 kişiden 1’inden fazlasını etkileyebilir), mide bulantısı (hasta hissetme), kabızlık, ishal ve kusma gibi sindirim sistemi ile ilgili sorunları içerir. Bunlar genellikle hafif veya orta şiddettedir ve Mounjaro dozu değiştirildiğinde daha sık ortaya çıkmaktadır.
Mounjaro hipoglisemiye de yol açabilir. Düşük kan şekerinin belirti ve semptomları arasında baş dönmesi veya baş dönmesi, bulanık görme, kaygı, sinirlilik veya ruh hali değişiklikleri, terleme, geveleyerek konuşma, açlık, kafa karışıklığı veya uyuşukluk, titreme, halsizlik, baş ağrısı, hızlı kalp atış hızı ve gergin hissetme yer alabilir.
Mounjaro kullanırken doğum kontrol haplarının etkisi azalabilir.
Mounjaro Tip 1 diyabeti olan hastalarda kullanım için henüz onay almamıştır. Ayrıca pankreatiti olan kişilerde kullanımına dair güvenli bir onay bulunmamaktadır.
Drugs.com’da yayınlanan bilgilere göre Mounjaro, tiroid C-hücresi tümörlerine neden olabilir. Kendinizde veya ailenizde tiroid kanseri öyküsü veya Çoklu Endokrin Neoplazi (MEN) sendromu (iç salgı bezlerinde tümörlerin gelişmesine neden olan bir sendrom) adı verilen bir durumunuz varsa doktorunuza söyleyin. Boynunuzda şişlik, ses kısıklığı, yutma güçlüğü veya nefes darlığı belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız derhal doktorunuzu arayın.
Mounjaro’nun insülin ile birlikte kullanılmaması önerilmektedir. Eğer kullanılması gerekmekte ise de yan yana uygulanmamalı veya aynı enjektör ile karıştırılarak uygulanmamalıdır.
Mounjaro iğnesi nasıl kullanılır?
Bu konuda detaylı bilgiye sahip olabilmeniz için Mounjaro iğnesi nasıl kullanılır? yazımızı incelemenizi öneririz.