Kulaklar, gözler gibi dış dünyaya açık organlarımızdandır. Göz kapakları gibi dışardan gelen tehlikelere karşı koruyucu bir kalkanı da yoktur. Kulağa yabancı cisim kaçması çocuklarda daha sık rastlanır. Bu durum kasten olabileceği gibi kaza sonucu, yapılan bir müdahalenin istenmeyen ürünü olarak veya özellikle geceleri böcek girmesi şeklinde olabilir.
Nedenleri:
- Organik Madde
- Böcek (sinek, tahtakurusu, hamam böceği, kene vs),
- Bitki tohumu (fasulye, nohut, bezelye, mercimek vs),
- İnorganik Madde
- Taş,
- Boncuk,
- Kalem ucu,
- Silgi,
- Oyuncak parçaları,
- Düğme.
Belirtiler:
- Kulakta şiddetli ağrı,
- Kaşıntı,
- Yanma hissi,
- Kulak çınlaması,
- Kanama,
- Kulak enfeksiyonu,
- Abse.
İlk yardım:
- Organik, ya da inorganik yabancı madde görülebiliyor, ulaşılabilir ve bir bütün halinde çıkarılabilir bir konumda ise bir cımbız yardımı ile çıkarılır.
- Yabancı madde çıkarılabilir bir konumda değilse, kulak kısmı aşağı olacak şekilde yatırılır, yerçekimi yardımı ile çıkarılmaya çalışılır, kafa hafif sallanır, vurulmaz.
- Görülmeyen yabancı cisimleri pamuklu kulak çubuğu, kibrit çöpü vs ile çıkarmaya çalışmayın, hem kulağınıza zarar verir, hem yabancı cismi daha ileriye ittirir.
- Kulağa delici aletler sokulmaz, kanamalara, kulak zarında delinmeye, enfeksiyona neden olabilir.
- Kulağa böcek kaçmışsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
- Eğer sağlık kuruluşuna başvurmanız uzun sürecekse böcek kaçan kulak yukarı gelecek şekilde başı döndürün, sıcak veya soğuk olmayan, ılık zeytinyağı, vazelin, bebek yağı dökerek böceği çıkmaya zorlayabilirsiniz. Kulak memesini hafifçe çekmek böceğin çıkışını kolaylaştırır. Ancak bu yöntem eğitimli kişilerce uygulanmalıdır. Böcek dışındaki cisimler için uygulanmaz. Bilinçsizce yapıldığında kulağa daha büyük zarar verebilir. Özellikle bitki tohumları sıvı ile daha da şişer, bu nedenle sıvı damlatılmaz.
- Tüm bunlara rağmen yabancı cisim çıkmamışsa bir sağlık kuruluşuna başvurun.
- Yabancı cisim evde kendi dikkatli uğraşlarınız sonucunda çıkmış olsa bile bir sağlık kuruluşuna başvurmanız, kulağa olası zararlarının kontrol edilmesi açısından faydalı olacaktır.
Fotoğraf: Burst