Klonazepam nedir? Nasıl kullanılır? 

Klonazepam nedir? Nasıl kullanılır? 

Klonazepam, panik bozuklukları, agorafobi, şiddetli anksiyete ve nöbetlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılan, orta başlangıçlı, uzun etkili bir benzodiazepindir. Yetişkinlerde ve çocuklarda belirli nöbet bozukluklarının (yokluk nöbetleri veya Lennox-Gastaut sendromu vb.) tedavisinde kullanılır. Beyindeki anormal elektriksel aktiviteyi azaltarak çalışır. Klonazepam ayrıca endişe, benzodiazepin çekilmesi, bipolar bozukluk, sınır kişilik bozukluğu, yanan ağız sendromu, kronik miyofasial ağrı, küme-tik sendromu, epilepsi, hiperpleksi, uykusuzluk, Meniere hastalığı, migren, obsesif kompulsif bozukluk, periyodik uzuv hareket bozukluğu, birincil ortortatik termor, huzursuz bacak sendromu, uyku felci ve temporomandibuler eklem bozukluğunun tedavilerinde de kullanılır. YANLIŞ KULLANIM BAĞIMLILIĞA, AŞIRI DOZA VEYA ÖLÜME NEDEN OLABİLİR. 

Klonazepam içeren ilaçlar Rivotril, Rivoclon, Klonapam, Klonopin, gibi markalardır. 

Klonazepamın etkileri nelerdir? 

Klonazepamın farmakodinamik özellikleri benzodiazepinler arasında yaygındır ve antikonvülsif, sedatif, kas gevşetici ve anksiyolitik etkileri içerir. 

Klonazepam nasıl kullanılmalıdır? 

Bu ilacı tıbbi tavsiye olmadan bir çocuğa vermeyin. Klonazepam’ın 18 yaşından küçük kişilerde panik bozukluğu tedavisinde kullanılması onaylanmamıştır. 

Klonazepam, ağızdan almak üzere bir tablet ve ağızda dağılan bir tablet (ağızda hızla çözünen tablet) olarak gelir. Genellikle günde bir ila üç kez yemekle birlikte veya yemeksiz alınır. Klonazepamı her gün yaklaşık aynı saatte alın. Reçetenizin etiketindeki talimatları dikkatlice izleyin ve anlamadığınız kısımları doktorunuzdan veya eczacınızdan açıklamasını isteyin. 

Ağızda dağılan tableti çıkarırken folyonun içinden itmeye çalışmayın çünkü ittirirken ezilebilir. Bunun yerine folyo ambalajı soymak için kuru ellerinizi kullanın. Hemen tableti çıkarın ve ağzınıza koyun. Tablet hızla çözülür ve sıvıyla veya sıvısız olarak yutulabilir. 

Doktorunuz muhtemelen size düşük dozda klonazepam ile başlayacak ve dozunuzu her 3 günde bir defadan fazla olmamak üzere kademeli olarak artıracaktır. 

Klonazepam durumunuzu kontrol etmenize yardımcı olabilir ancak iyileştirmez. Klonazepamın tam faydasını hissetmeniz birkaç hafta veya daha uzun sürebilir. Kendinizi iyi hissetseniz bile klonazepam almaya devam edin. Davranış veya ruh halinizde alışılmadık değişiklikler gibi yan etkiler yaşasanız bile, doktorunuzla konuşmadan klonazepam almayı bırakmayın. Klonazepam almayı aniden bırakırsanız, yeni veya kötüleşen nöbetler, halüsinasyon (bir şeyler görme veya görme, var olmayan sesler duymak), davranış değişiklikleri, terleme, vücudunuzun bir kısmının kontrol edilemeyen titremesi, mide veya kas krampları, anksiyete veya uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte zorluk gibi yoksunluk belirtileri yaşayabilirsiniz. Doktorunuz muhtemelen dozunuzu kademeli olarak azaltacaktır. 

Klonazepam almadan önce nelere dikkat etmelisiniz? 

Klonazepam, alprazolam (Xanax), klordiazepoksit (Librium, Librax’ta), klorazepat (Gen-Xene, Tranxene), diazepam (Diazem, Diastat, Valium), estazolam, flurazepam, lorazepam (Ativan), midazolam (Versed), oksazepam, temazepam (Restoril), triazolam (Halcion) gibi diğer benzodiazepinlere alerjiniz varsa veya klonazepam tabletlerindeki bileşenlerden herhangi birine alerjiniz varsa doktorunuza ve eczacınıza mutlaka söyleyin. 

Doktorunuza ve eczacınıza başka hangi reçeteli ve reçetesiz ilaçları, vitaminleri ve besin takviyelerini aldığınızı veya almayı planladığınızı söyleyin. 

Glokom (görme kaybına neden olabilecek göz içi basıncının artması) veya karaciğer hastalığınız olup olmadığını doktorunuza söyleyin. Doktorunuz size klonazepam almamanızı söyleyebilir. 

Akciğer veya böbrek hastalığınız olup olmadığını veya daha önce geçirip geçirmediğinizi doktorunuza söyleyin. 

Hamileyseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız veya emziriyorsanız doktorunuza söyleyin. Klonazepam fetusa zarar verebilir. Klonazepam alırken hamile kalırsanız doktorunuzu arayın. 

65 yaşında veya daha büyükseniz bu ilacı almanın riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla konuşun. Yaşlı yetişkinler düşük dozda klonazepam almalıdır çünkü daha yüksek dozlar daha iyi sonuç vermeyebilir ve ciddi yan etkilere neden olabilir. 

Diş ameliyatı da dahil olmak üzere bir ameliyat geçiriyorsanız, doktorunuza veya dişçinize klonazepam kullandığınızı söyleyin. 

Bu ilacın uykunuzu getirebileceğini bilmelisiniz. Bu ilacın sizi nasıl etkilediğini bilene kadar araba veya makine kullanmayın. 

Epilepsi veya diğer durumların tedavisi için klonazepam alırken ruh sağlığınızın beklenmedik şekillerde değişebileceğini ve intihara meyilli olabileceğinizi bilmelisiniz. Klonazepam gibi antikonvülsan bir ilaç kullanıyorsanız ruh sağlığınızda değişiklikler yaşama riski vardır, ancak durumunuz tedavi edilmezse ruh sağlığınızda değişiklikler yaşama riski de olabilir. Siz ve doktorunuz, antikonvülsan ilaç almanın risklerinin, ilacı almama risklerinden daha büyük olup olmadığına karar vereceksiniz.  

Siz, aileniz veya bakıcınız aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız hemen doktorunuzu aramalısınız: panik atak, ajitasyon veya huzursuzluk, yeni veya kötüleşen sinirlilik, kaygı veya depresyon, tehlikeli dürtülere göre hareket etmek, düşme veya uykuda kalma zorluğu, saldırgan, kızgın veya şiddet içeren davranışlar, mani (çılgın, anormal derecede heyecanlı ruh hali), kendine zarar vermek veya hayatına son vermek istediğini düşünmek veya konuşmak, arkadaşlarından ve ailenden uzaklaşmak, ölümle meşgul olma, değerli eşyaları başkasına verme ya da davranış ya da ruh halindeki diğer olağandışı değişiklikler. Ailenizin veya bakıcınızın hangi belirtilerin ciddi olabileceğini bildiğinden emin olun, böylece kendi başınıza tedaviye ulaşamazsanız doktoru arayabilmeliler. 

Hangi özel beslenme talimatlarına uymalıyım? 

Bu ilacı kullanırken greyfurt yeme ve greyfurt suyu içme konusunda doktorunuzla mutlaka konuşun. Alkol alırken klonazepam kullanmayın. Tehlikeli yan etkiler veya ölüm meydana gelebilir.  

Bir dozu unutursam ne yapmalıyım? 

Unuttuğunuz dozu hatırladığınız anda alın. Ancak bir sonraki dozun zamanı yaklaşmışsa, kaçırdığınız dozu atlayın ve düzenli doz programınıza devam edin. Kaçırılan dozu telafi etmek için çift doz almayın. 

Klonazepam hangi yan etkilere neden olabilir? 

  • uyuşukluk 
  • baş dönmesi 
  • istikrarsızlık 
  • koordinasyon sorunları 
  • düşünme veya hatırlamada zorluk 
  • artan tükürük 
  • kas veya eklem ağrısı 
  • sık idrara çıkma 
  • bulanık görüş 
  • cinsel dürtü veya yetenekteki değişiklikler 
  • döküntü 
  • kurdeşen 
  • gözlerin, yüzün, dudakların, dilin veya boğazın şişmesi 
  • nefes alma veya yutma güçlüğü 
  • ses kısıklığı 
  • nefes almada zorluk 

 

Aşırı doz klonazepam alırsam ne olur? 

Aşırı doz aldığınızı fark ettiğinizde mutlaka acil tıbbi yardım almalısınız. Alkol, opioid ilaçları veya uyuşukluğa neden olan veya nefesinizi yavaşlatan diğer ilaçlarla birlikte alırsanız aşırı dozda klonazepam ölümcül olabilir. 

Doz aşımı belirtileri aşırı uyuşukluk, kafa karışıklığı, kas zayıflığı veya komayı içerebilir. 

Başka hangi ilaçlar klonazepamı etkiler? 

Klonazepamı uykunuzu getiren veya nefesinizi yavaşlatan diğer ilaçlarla birlikte kullanmak tehlikeli yan etkilere veya ölüme neden olabilir. Opioid ilaç, uyku ilacı, kas gevşetici veya anksiyete veya nöbetler için ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 

Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler ve bitkisel ürünler de dahil olmak üzere diğer ilaçlar klonazepam ile etkileşime girebilir. Kullandığınız diğer tüm ilaçları doktorunuza bildirin. 

 

Scroll to Top