Kızamıkçık Aşısı
Kızamıkçık, hafif ateş, kızıl lekeler, lenf bezlerinde şişme, burun akıntısı, boğaz ağrısı ile seyreden, damlacık yoluyla bulaşan, gebelerde ciddi sorunlara yol açabilen viral bir hastalıktır.
Kızamıkçık aşısı nasıl uygulanır?
Kızamıkçık aşısı subkutan tek doz uygulamada bile %95.0 bağışıklık sağlar.
Aşı ciddi immün sistemi baskılanmış kişiler uygulanmaz.
Kızamıkçık aşısı tekli, ikili (Kızamık- Kızamıkçık), üçlü (Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak) ya da dörtlü (Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak- Suçiçeği) aşı olarak kullanılabilir. Genellikle MMR formunda 12.ve 48. ayda uygulanır. Daha önce iki doz aşı olmamış yetişkinlere gebelik dışında aşı uygulanabilir.
Kızamıkçık virüsünün ciddi konjenital anomali riski taşıması nedeniyle kadınların hamilelikten en az 1 ay öncesine kadar aşılanmış olması önerilir. Gebelikten 1 ay öncesinden itibaren gebelik süresince aşı kontrendikedir.
Kızamıkçık aşısı sonrası olası yan etkiler nelerdir?
Enjeksiyon yerinde kızarıklık, ağrı, ateş, halsizlik, uyuşukluk görülebilir. Nadiren anaflaksi riski taşır.
Kızamıkçık yetişkinlerde kullanılır mı?
Daha önce aşılanmamış, endemik bölgede yaşayan veya endemik bölgelere seyahat edecek olan adölesanlarda ve yetişkinlerde kullanılabilir
Kızamıkçık aşısı kimlere uygulanmaz?
Daha önceki dozlarda şiddetli alerjik reaksiyon gelişenlerde uygulanmaz. Yüksek ateş ile seyreden hastalıklarda tablo iyileşene kadar uygulanmaz. Gebelerde kullanılmaz. Aşılamadan sonraki 1 ay içinde gebe kalmayınız.
Kızamıkçık aşısı nasıl muhafaza edilir?
Liyofilize Formülasyon: 2-8°C’de muhafaza edin, ışıktan koruyun, dondurulabilir.
Sulandırma Solusyonu: Oda sıcaklığında veya buzdolabında saklayın.
Sulandırılmış Formülasyon: 2-8°C’de buzdolabında muhafaza edin, ışıktan koruyun, 8 saat içinde kullanılmayan flakonları atın.