Kanser hastaları engelli sağlık raporu alabilir mi?
Kanser Hastaları için de Engelli Raporu alınabilmektedir. Kanser hastalarının engellilik oranı ilgili yönetmelikte belirtilen hesaplama cetveline göre belirlenmektedir. Kanser hastalarının engelli aylığı alabilmeleri için en az %40 engel oranına sahip olduklarına ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan tam teşekküllü bir hastaneden aldıkları engelli raporu ile bulundukları ilçenin kaymakamlığındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurup, kendilerine engelli aylığının bağlanmasını talep edebilirler.
Kanser hastalarında engelli oranı nedir?
Kanser tanısı konulan hastalara ilgili yönetmelikte yer alan kanser türlerine göre engelli raporu verilmektedir. Verilen oran hastalığın şiddeti, ilerlemesi, evrelemesi ve şiddetine göre artmakta veya azalmaktadır. Kişi hastalığın tedavisine olumlu cevap vermesi halinde, hasta belli aralıklar ile kontrol edilerek engelli rapor oranı bu duruma göre düzenlenir.
Kanser hastalarının engelli raporu alabilmeleri için hastalıklarının çalışmalarına engel teşkil edecek kadar ilerlemiş olması gerekir. Engel oranı; kanserin türüne, şiddetine ve evresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hastadaki engel oranı, belirli aralıklarla yapılan muayeneler sonrasında hazırlanan raporlar doğrultusunda güncellenir.
Engelli raporu alan hastalar, aynı zamanda engelli aylığına da başvurabilirler. Ancak kanser hastalarının engelli aylığı alabilmeleri için en az 10 yıl için sigortalı çalışan olmaları ve en az 1800 gün için sigorta primlerinin yatırılmış olması gerekir.
Kanser hastaları için engel oranı tablosu
Evre I ve II Remisyonda (Remisyon sonrası 5. yıla kadar) ise %60
Evre I ve II Remisyonda (Remisyon sonrası 5. yıldan sonra) ise %40
Evre III ve IV Remisyonda ise %40
İleri klinik evreli (Evre III ve IV) malign tümörü olan remisyona girmeyen ve tedavi sürecinde olan %80
İleri klinik evreli (Evre III ve IV) malign tümörü olan (Remisyon sonrası 5. yıldan sonra) ise %40
Yüksek dereli opere beyin tümörlerinde
- a) Operasyon sonrasında 2 yıl süreyle %80
- b) Remisyonda 2 yıldan sonra %40
Bu oranlar hastanın kurul tarafından değerlendirilmesi ve diğer klinik tablolarının incelenmesi neticesinde değişkenlik gösterebilir.
Kanser hastası engelli raporu nasıl alınır?
Kanser teşhisi olan kişiler, diğer hastalar gibi, engelli sağlık kurulu raporu işlemlerine tabidir. Tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurulu birimine başvuru yaparak engelli raporu alabilirler. Engelli sağlık kurulu raporunun nasıl alındığını öğrenmek için Engelli sağlık kurulu raporu nasıl alınır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.