İlaç tadı ve kokusunu gidermek için öneriler!
İlaçların tatları özellikle çocuklar için caydırıcıdır. İlaçlara tat veren maddelerin özellikle koruyucu maddelerden kaynaklandığı bilinmektedir. İlaçların tatları çeşitli aromalı sıvılarla karıştırılarak giderilebilir. Ancak karışımdan önce bilhassa çocukların tat tercihlerinin de değerlendirilmesi gerekir.
- Multivitamin ilaçları genellikle ekşidir. Özellikle C vitamini ilaçları. Bunları baskılayabilmek için kiraz, limon, mandalina, portakal, çilek, ahududu, ananas aromaları içeren sıvı veya gıdalarla karışım yapılabilir.
- Antibiyotikler, steroidler ve bazı ağrı kesici ilaçlar, özellikle parasetamol içerenler genellikle acıdır. Bunları baskılamak için kiraz, çikolata, meyankökü, çilek, şeftali, kahve, nane, limon, misket limonu, ahududu, tutti-frutti, portakal, tarçın gibi aromalar kullanılabilir.
- Laktuloz ve sorbitol gibi ilaçlar tatlıdır. Özellikle kabızlık için kullanılan Duphalac gibi ilaçların tatlı olması bazı hastalarda bulantı yapabilir. Bunu baskılayabilmek için karamel, limon, portakal ve vanilya aromaları kullanılabilir.
- Demir takviyeleri, antihistaminikler, bazı laksatifler, ağızdan destek sıvıları gibi bazı ilaçlar tuzludur. Tuzlu ilaçların tadını baskılayabilmek için muz, karamel, krema, çikolata, üzüm, vanilya, ahududu, portakal, tarçın, fındık, tereyağı, karamela ve akçaağaç gibi aromalar içeren malzemeler kullanılabilir.
- Tadı beğenilmeyen herhangi bir ilacın tadını baskılamak için genel kullanım amaçlı fıstık ezmesi, reçel, bal, elma sosu, muhallebi, dondurma gibi malzemeler kullanılabilir.
Tadı baskılamak için kullanılan malzemelerin içeriğine karşı hastanın veya çocuğun alerjisi olup olmadığına dikkat edilmelidir.
İlaçların az miktarda gıda veya sıvı ile karıştırılmasının, aç karnına verilmesi önerilen ilaçlarla bile ilaç-gıda etkileşimlerine neden olması pek olası değildir. İlacın emilimindeki küçük bir azalma, ilacı almayı reddeden bir çocuğun yarattığı sorundan daha az sorun teşkil edecektir.
Bir ilacın ağızda kalan tadı, özellikle bir çocuğun sonraki dozları kabul etmesini engelliyorsa, önemli bir sorundur. Bu nedenle ilacı uygularken doğrudan dile dokunmasından kaçının ve sıvıları ağzın arka tarafına yanağa doğru vermeye çalışın. Çünkü dil üzerindeki tat duyuları en fazla hassasiyet oluşturan bölgelerdir. Herşeye rağmen ilacın içilmesi zor geliyorsa, alternatif olarak, bütün olarak yutulabilen bir kapsül veya tablet formülasyonuna geçmeyi düşünebilirsiniz. Bazı çocuklar ağızda kalan tadı azaltmak için ilacı pipetle almayı veya ardından soğuk bir içecekle almayı daha lezzetli bulabilir.
Ezilmiş tabletlerin veya granüllerin pütürlülüğüyle mücadele etmek için jöle, muhallebi veya sürülebilir ürünler gibi kalın veya jelatinimsi gıdalarla karıştırmayı deneyin.
Bazı ilaçlar, özellikle psikiyatri ilaçları zor içilebilmektedir. Bu tür ilaçları içerken yutma duygusunu etkilemek için, ilacı hafif asitli bir soda ile içmek, ilaç içme hissini baskılayabilir ve kolaylaştırabilir.