Hangi magnezyum?

Hangi magnezyum? 

Yazı içeriği

Malumunuz üzere magnezyum eksikliğinin vücudumuzdaki etkileri yakın zamanda artık oldukça sık tartışılır olmaya başladı. Magnezyum eksikliğini düzeltmek için hangi magnezyumun kullanılması ve gereken magnezyum çeşitleri de sık gündeme gelmeye başladı.  

Farklı formülasyonlara ve özelliklere sahip birçok magnezyum takviyesi türü vardır. İki ana elemental magnezyum türü vardır: inorganik ve organik magnezyum tuzları. Burada, organik ve inorganik, magnezyumun bağlı olduğu atom veya molekül türünü ifade eder. Magnezyumun inorganik tuzları arasında magnezyum oksit ve magnezyum klorür bulunur ve organik tuzlar arasında magnezyum sitrat, laktat, aspartat ve glisinat bulunur.  Özetle magnezyum türleri: 

  • Magnesium oxide (inorganik magnezyum) 
  • Magnesium chlodire (inorganik magnezyum) 
  • Magnesium citrate (organik magnezyum) 
  • Magnesium lactate (organik magnezyum) 
  • Magnesium aspartate (organik magnezyum) 
  • Magnesium glycinate (organik magnezyum) 

İnorganik magnezyum içeren oxide ve chloride uzantılı takviyelerin vücut tarafından emilmesi daha zordur, ancak bunlar yüksek oranda konsantre magnezyum içerir. Efermag, Magnorm, Magosit, Magvital, Magneral ve Magnezinc gibi ilaçlar magnezyum oxit içerir.  

Organik magnezyum içeren takviyelerin vücut tarafından emilmesi daha kolaydır, ancak daha düşük konsantrasyonda magnezyum içerirler. Genel olarak, araştırmalar organik magnezyumun inorganik magnezyumdan daha fazla magnezyum emilimine yol açacağını ileri sürmüştür.  

Magnezyum oksit, takviyelerde bulunan en yaygın magnezyum formudur ve yüksek miktarda elementel magnezyum sağlar. Ancak vücut ağız yoluyla alınan magnezyum oksidin yalnızca yaklaşık %4’ünü emebilir. 

Magnezyum oksit formülasyonları genellikle düşük emilimi telafi etmek için daha fazla magnezyum, örneğin 300-500 mg içerir. Magnezyum oksitin ishale neden olma olasılığı daha yüksektir çünkü vücuda daha azı emilir ve bağırsakta müshil görevi görecek daha fazla magnezyum kalır. Kabızlık çekenler için bu tür magnezyum kullanırız. 

Vücut yaklaşık olarak aynı miktarlarda magnezyum sitrat, magnezyum laktat ve magnezyum aspartat emebilir. Bu organik magnezyum tuzları magnezyum oksitten daha kolay emilir.   

Magnezyum sitrat formülasyonları daha kolay emildikleri için daha az magnezyum içerir, örneğin 19-100 mg. Magnezyum sitrat daha fazla emildiği için GI protokollerinde de faydalı olabilmektedir. İshale neden olabilir. Dışkıyı yumuşatır. Yapısı nedeniyle asidik ortama daha dayanıklıdır. Bu sayede az miktarda bile olsa daha fazla miktarı emilebilmektedir.
 

Kabızlık sorunu yaşamayanlar için sakinleştirici ve mide-bağırsak yolunda en kolay olan magnezyum, bir proteine bağlı olan ve artan emilime neden olan bir magnezyum formu olan Magnezyum glisinattır. Magnezyum glisinatın ishale neden olma olasılığı en düşük olan olduğu düşünülmektedir. Magnezyum glisinatın en az yan etkilere sahip olan ve ishale neden olmayan formül olduğu düşünülmektedir. 

Kronik yorgunluk sendromu olanlar için magnezyum malat formunun kullanılması önerilmektedir. 

Scroll to Top