Hamilelikte grip riskli ve tehlikeli midir? 

Hamilelikte grip riskli ve tehlikeli midir? 

Kadınların hamilelikte gribe yakalanma riski daha yüksektir.  Hamilelikte grip ciddi ancak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hamile kişilerin grip nedeniyle hastaneye kaldırılma olasılığı hamile olmayan kişilere göre daha fazladır. Erken teşhis edildiğinde, gebelik açısından güvenli tedaviler semptomların azaltılmasına ve hastalığın süresinin kısaltılmasına yardımcı olabilir. Gribi önlemenin en iyi yolu, hamilelik sırasında güvenli olan yıllık grip aşısıdır.  

Gripte ateş ve titremenin yanı sıra ağrı ve sızı da yaşanabilir. Aynı zamanda baş ağrıları ve tamamen bitkin hissetme görülebilir. Hastalar aslında genelde sadece dinlenmek istediğini hisseder. Grip çok bulaşıcıdır ve yakalanması kolaydır.   

Eğer hamileyseniz grip daha ciddidir ve hatta hastaneye kaldırılmanız bile gerekebilir. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminizin hamileliğinize yardımcı olmak için zayıflaması ve dolayısıyla enfeksiyonlarla daha az mücadele edebilmenizdir. Şeker hastalığınız veya başka rahatsızlıklarınız varsa bu durum gribe yakalanma olasılığınızı da artırabilir. 

Hamileliğin herhangi bir döneminde grip aşısı olmanız halinde, aşıların etkisiyle oluşan antikorlar hem sizin hem de bebeğinizin korunması için faydalı olabilir. 

Grip belirtileri aniden ortaya çıkabilir. Aşağıdakilerden bazılarını yaşarsanız, kötü bir soğuk algınlığı yerine gribe yakalanıp yakalanmadığınızı anlayabilirsiniz: 

  • Hızlı bir şekilde ortaya çıkabilen 38⁰C veya daha yüksek yüksek sıcaklık. 
  • Ateşli hissetmek veya üşümek. 
  • Eklemlerinizde ve kaslarınızda ağrılar ve ağrılar. 
  • Aşırı yorgunluk, ancak uyumakta zorluk çekebilirsiniz. 
  • Baş ağrısı, göğüs öksürüğü ve/veya boğaz ağrısı. 
  • Aç hissetmeyebilirsiniz veya hissedip hasta olabilirsiniz. 
  • Mide ağrısı veya mide rahatsızlığı. 

Hamilelik sırasında yakalanan grip, sadece hamile annelere değil, doğmamış bebeklerine de zarar verebilir. Hamilelik sırasında gribe bağlı sorunlar arasında bebeğinizin çok erken doğması veya düşük doğum ağırlığı yer alır. Gelişmekte olan bir bebekte nöral tüp defektlerine ve diğer sorunlara neden olabilir Ciddi durumlarda ölü doğuma bile yol açabilir. Grip yeni doğan bebekler için ölümcül olabilir. 

Grip olan anne adayları, daha sonra zatürreye dönüşebilecek bronşit gibi ciddi komplikasyonlara yakalanma riskiyle karşı karşıyadır. Ayrıca septik şokun yanı sıra menenjit veya ensefalite (beyin iltihabı) yol açabilen kulak ve kan enfeksiyonlarına da daha duyarlı olabilirsiniz. 

Grip olursanız bol bol dinlenmeye, uyumaya ve sıcak kalmaya çalışın. Ateşinizi düşürmek ve rahatsızlığı azaltmak için parasetamol alabilirsiniz. Susuz kalmamak için bol miktarda su içmek de iyi faydalı olacaktır. 

Eğer hamileyseniz ve grip semptomları yaşıyorsanız mutlaka kısa sürede hekiminize danışınız. 

 

Scroll to Top