Gebelikte antihistaminik ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanımı

Gebelikte antihistaminik ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanımı

Gebelik döneminde kullanılan ilaçların tamamına yakını plasenta yoluyla bebeğe geçeceği için ilaç kullanımına dikkat etmek gereklidir. Çünkü birçok ilacın fetüs üzerinde sakatlık veya hastalıklara sebep olma ihtimali bulunmaktadır. Gebelik döneminde ilaç kullanmak zorunda değilseniz asla kullanmayınız. Ancak ilaç kullanmanız gereken bir rahatsızlık halinde hekim tavsiyesi üzerine kullanmanız gereklidir.

Gebelik döneminde soğuk algınlığı veya alerji durumlarında antihistaminik ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanımı hassasiyet gösterilmesi gereken bir durumdur. Bazı antihistaminiklerin ve soğuk algınlığı ilaçlarının gebelikte kullanımı hakkında kısa değerlendirmelere bakalım:

Diphenhydramine içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Diphenhydramine antihistaminik ilaçlardandır. Gebelik kategorisi B’dir. Plasenta yoluyla fetüse geçebilir. İlk üç ay kullanıldığında fetüste yarık dudak, kardiyovasküler defektler, spina bifida, ağız anomalileri, polidaktili, akciğer rahatsızlıkları ve hipospadias gibi hastalıklar gelişebilir. Ayrıca annede erken doğum riski oluşturabilir.  Zorunlu olmadıkça, en azından ilk üç ay kullanılmamalıdır.

Klorfeniramin içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Klorfeniramin antihistaminik ilaçlardandır. Gebelik kategorisi B’dir. Plasenta yoluyla fetüse geçebilir. Gebelikte kullanıldığında fetüste polidaktili, gastrointestinal sistem anomalileri, göz ve kulak defektleri, inguinal fıtık, hidrosefali, konjenital kalça çıkığı ve dişi genital organ anomalilerine sebep olabilir.

Fexofenadin içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Fexofenadin antihistaminik ilaçlardandır. Gebelik kategorisi C’dir. Plasenta yoluyla fetüse geçip geçmediği netlik kazanmamıştır. Gebelikte kullanımı hakkında sağlıklı kontrollü çalışmalar yayınlanmamıştır. İlk trimesterde kullanımından kaçınılmalıdır.

Loratadin içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Loratadin antihistaminik ilaçlardandır. Gebelik kategorisi C’dir. Plasenta yoluyla fetüse geçip geçmediği netlik kazanmamıştır. Fetüste yarık damak, mikrotia (kulak kepçesinde küçüklük veya deformasyon), mikroftalmi (gözlerde küçüklük veya deformasyon), sağırlık, kalpte trikuspit kapak bozukluğu, akciğerde diyafragma hernisi oluşabilir. İlk trimesterde kullanımından kaçınılmalıdır.

Setrizin içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Setrizin antihistaminik ilaçlardandır. Gebelik kategorisi C’dir. Plasenta yoluyla fetüse geçip geçmediği netlik kazanmamıştır. 1. trimesterda kullanımı halinde fetüste düşük, ektopik böbrek, inmemiş testis gibi sorunlara neden olabilir. Düşük de olsa potansiyel risk taşımaktadır. İlk trimesterda kullanımı tavsiye edilmez.

Dekstrometorfan içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Dekstrometorfan öksürük kesici ilaçlardandır. Gebelik kategorisi C’dir. Plasenta yoluyla fetüse geçip geçmediği netlik kazanmamıştır. Gözlemlere göre genellikle güvenli olarak kabul edilmektedir. Gebelikte alkol içeren maddelerin kullanılması önerilmez. Gebelik boyunca sıvı alkol alımından mutlaka kaçınınız.

Benzonatat içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Benzonatat öksürük kesici ilaçlardandır. Gebelik kategorisi C’dir. Plasenta yoluyla fetüse geçip geçmediği netlik kazanmamıştır. Gebelik  sırasında genel olarak benzonatatın güvenliğini belirlemek için yeterli klinik deneyim bulunmamaktadır. Mümkünse hamilelik sırasında benzonatat kullanımından kaçınılmalıdır.

Kodein veya hidrokodon içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Kodein veya hidrokodon içeren ilaçlar öksürük kesici ilaçlardandır. Gebelik kategorisi C’dir. Yüksek dozlarda ise D kategorisinde kabul edilir. Plasenta yoluyla fetüse geçip geçmediği netlik kazanmamıştır. 1. trimester kullanımında fetüste fiziksel bağımlılık, yoksunluk, büyüme geriliği, solunum depresyonu, yarık dudak/damak, kalça çıkığı, kas-iskelet sistemi kusurları gibi sorunlara neden olabilmektedir. 2. trimesterda kullanımı halinde gastrointestinal sistem hasarlarına neden olabilir. Gerçek ihtiyaç olmadıkça gebelikte kullanılmaması önerilir.

Guaifenezin içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Guaifenezin ekspektoran ilaçlardandır. Gebelik kategorisi C’dir. Plasenta yoluyla fetüse geçip geçmediği netlik kazanmamıştır. İlk trimesterda kullanımı halinde inguinal fıtık ve kardiyovasküler rahatsızlık gelişme riskini artırabilmektedir. Sadece ayda risk oranına göre kullanılmalıdır.

Burun spreyi tuzlu suların gebelikte kullanımı:

Tuzlu suyun gebelik kategorisi A olarak kabul edilmektedir. Herhangi bir risk öngörülmemektedir. Gebelik boyunca kullanımı güvenlidir.

Fenilefrin içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Fenilefrin sempatomimetik uyarıcı ilaçlardandır. Gebelik kategorisi C’dir. Plasenta yoluyla fetüse geçip geçmediği netlik kazanmamıştır. 1. trimesterda kullanımı halinde fetüste kulak/göz malformasyonu, sindaktili, kulak çevresinde cilt lekesi çarpık ayak, kasık fıtığı, doğumsal kalça çıkığı, kas-iskelet sistemi bozuklukları, göbek fıtığı gelişme riski vardır. Annede rahim damarlarının daralması ve kan akışının azalması sonucu fetal hipoksiye de neden olur. Daha fazla bilgi elde edilene kadar hamilelik sırasında fenilefrin kullanımından kaçınılmalıdır.

Pseudoefedrin içeren ilaçların gebelikte kullanımı:

Pseudoefedrin sempatomimetik uyarıcı ilaçlardandır. Gebelik kategorisi C’dir. Plasenta yoluyla fetüse geçip geçmediği netlik kazanmamıştır. 1. trimesterda kullanıldığında fetüste kasık fıtığı, çarpık ayak ve fetal hipoksiye neden olabilir. Bazı hayvan deneylerinde teratojenik olduğu tespit edilmiştir. Gebelikte kullanılması tavsiye edilmez.

Nazal steroid spreylerin gebelikte kullanımı:

Nazal steroidler budesonid, flutikazon, triamsinolon ve mometazon gibi kortikosteroid içeren nazal dekonjestanlardır. Budesonid içeren nazal steroidler gebelik kategorisi B iken, triamsinolon içerenler D, diğerleri C grubudur. 1. trimesterda kullanıldığında fetüste orofasiyal yarıklar, konotrunkal defektler, nöral tubal defektler ve uzuv anormallikleri, konjenital malformasyonlar, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, sezaryen, ölü doğum ve çoklu doğum görülebilmektedir. Triamsinolon hayvanlarda yarık damak, göbek fıtığı, inmemiş testisler, kemikleşmede azalma ve büyüme geriliği gibi etkilere sebep olabilmektedir. Nazal kortikosteroidler arasında budesonid en iyi seçimdir. Kategori B olan tek inhaler kortikosteroiddir.

Scroll to Top