Fetüs gelişimi:
26. Hafta
Gebeliğin ikinci üç ayı bitmek üzeredir. Doğum heyecanı başlar. Cinsiyeti belli olan bebek için alışveriş yapılır. Anne adayı artık 7-10 kg kadar aldığından hareketlerinde zorlanır.
Bu dönemde beslenmeye dikkat etmek gerekir. Artık daha da büyüyen ve iç organları da yavaş yavaş faaliyete geçen bebeğin ihtiyaçları da artacaktır. Büyüyen karnın verdiği rahatsızlıklar artar. Bu dönemde yürüyüş gibi hafif egzersizler faydalıdır.
Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) açısından kontrollerin ihmal edilmemesi gerekir. Ayrıca doğuma hazırlık kontrolleri de yapılır. Anne adayında yalancı doğum ağrıları olabilir. Doğum olacağı heyecanı oluşturabilir. Yatış pozisyonu bebek açısından önemlidir.
Bebek artık iyice hareketlenmiştir. Yumruk atar, tekme atar. Dışardan gelen yüksek sesli uyarılara, parlak ışığa cevap verir. Uyuma düzeni oturmuştur.
Bebeğin kalp atımları daha önceki haftalara göre biraz daha azalır. Bebek tüm organlarıyla olduğu gibi kalp ile de dış ortama hazırlanmaktadır.
Bebek gözlerini açıp kapatmaya devam etmektedir.
Akciğer gelişmeye devam etmektedir. Akciğerlere amniyon sıvısı girip çıkmaktadır. Bunun akciğerlerde yeterli miktarda olması doğum sonrası akciğer fonksiyonları açısından önemlidir.
Herhangi bir sebeple erken doğum olması durumunda bebeğin hayatta kalma şansı azdır. Ancak yoğun bakım şartlarında hayatta kalma şansı artar.
Bebek artık 34 cm boyunda ve 900 gram ağırlığındadır.
27. Hafta
Bu hafta ile birlikte ikinci üç aylık dönem tamamlanmaktadır. Gebe kilo almaya devam etmektedir. Nefes alıp verme zorlaşır. Varisler rahatsız edebilir. Burun kanamaları olabilir. Bu dönemde kontrollerin aksatılmaması, düzenli egzersizler, yürüyüşler, beslenme kontrolü önemlidir. Takip eden sağlık ekibinin önerileri doğrultusunda takviye ürünler alınabilir. Doğum iyice yaklaşmıştır.
Bebeğin akciğerleri, beyni, sindirim sistemi organları henüz tamamen olgunlaşmamış, gelişimlerini devam ettiriyor olsa da fonksiyonlarını yürütmektedir.
Kalp önceki haftalara göre daha az atmaktadır. Dakikada 140 atım civarındadır.
Vücut oranları kabaca tamamlanmıştır. Kas gelişimi devam etmekle birlikte artık iyi bir seviyeye gelmiştir.
Akciğerler olgunlaşmaya devam etmektedir. Ancak akciğerlere amniyon sıvısı girip çıkmaya devam ettikçe dış ortama adaptasyona daha hazır hale gelmektedir. Yoğun bakım şartlarında dış ortamda yaşama şansı daha da artar.
Bebek hareketlidir. Gözlerini kırpmaya devam eder. Ani sese irkilir. Anne adayının seslerine hareketleri ile cevap verir. Amniyon sıvısı yutmaya bağlı hıçkırıklar görülebilir.
Bebek artık 36 cm ve 1000 gram ağırlığındadır.
28. Hafta
Gebeliğin son üç ayına girilmiştir. Doğum heyecanı iyice artmıştır. Bebeğe cinsiyetine göre hazırlıklar yapılır. Anne adayının karnının iyice büyüdüğü görülür. Plasenta artık gebenin kaburgalarının altına kadar büyümüştür. Bu durum bazen nefes almayı zorlaştırır. Etraf kan damarlarına basıya bağlı bacaklarda ödem görülebilir. Varisler sorun oluşturabilir. Anne adayının mide yanması şikayeti olabilir. Bazen de kabızlık şikayeti olabilir. Bu dönemde bolca yürüyüş, su içme, beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Yürüyüş doğum olayının daha kolay gerçekleşebilmesi açısından faydalı olacaktır.
Bu haftalarda kan uyuşmazlığının takibi önemlidir. Rh uyuşmazlığı açısından çiftlerin kan grupları değerlendirilmelidir. Bir diğer önemli nokta gestasyonel diyabettir. Anne adaylarının gebelik öncesi kan glukoz düzeyleri normal olsa veya diyabete ilişkin bir şikayet, belirti veya bulgu olmasa bile test yapılması önerilir. Şeker yükleme testi yapılması, gebelerde görülebilen, doğumun zor geçmesine, bebeğin iri doğmasına ve doğum sonrası diyabete bağlı bebekte bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına yol açan gestasyonel diyabet açısından önemlidir.
Bebek gayet iyi bir şekilde gelişmesine devam etmektedir. Görme oldukça iyileşir. Kaş ve kirpikler oluşmuştur. Uyku hali dışında göz kırpmalar görülebilir. Dışardan gelen ışığa karşı tepkiler verir.
Beyin dokusu gelişmeye devam etmektedir. Beyindeki loblar, kanallar şekillenmektedir. Kalp atımları kuvvetlenmiştir. Kalp atımları dışardan steteskop ile duyulabilir.
Bebek kilo almaktadır. Boyu 38 cm, ağırlığı 1200 grama ulaşmıştır. Oldukça hareketlidir. Annenin pozisyonuna, oturup, kalmasına göre değişik derecelerde hareketleri hissedilebilir. Emme hareketine sık rastlanır. Uyku dışında kalan zamanının çoğunu emerek veya göbek kordonu ile oynayarak geçer. Göbek kordonunu tutar, koluna, bacağına veya boynuna dolar. Bu durum şimdilik bebekte sorun oluşturmaz, normaldir.
Bebeğin cilt altında yağ dokusu artmaktadır. Artık cılız, şeffaf görüntü kaybolmuştur.
29. Hafta
Gebeliğin sonlarına yaklaşılmaktadır. Doğum heyecanı yanı sıra artan kiloların verdiği rahatsızlıklar olabilir. Etraf damar yapısına basıya bağlı olarak ödem gelişir, ayaklarda şişme olabilir. Nefes almak zorlaşır. Rahimin sindirim ve boşaltım sistemine yaptığı basıya bağlı olarak mide yanması, kabızlık, gaz birikimi olabilir. Gebeliğin olağan şikâyetlerindendir.
Bebek oldukça hareketlidir. Uyku düzeni gibi hareketleri de belli bir düzene oturur. Anne adayı artık bebeğinin ne zaman uyuyacağını, ne zaman hareketli olacağını kestirebilir. Uyanık ve hareketli olması gereken dönemde hareketsiz kalması sorun olabilir. Dikkatli olmak gerekir.
Bebek artık kendini dış ortama hazırlamaktadır. Akciğerler iyice gelişmiştir. Herhangi bir nedenle erken doğum durumunda dış ortama karşı daha dirençlidir, kendi kendine nefes alma şansı artar, ancak halen buna hazır değildir.
Bebeğin kafa yapısı da büyüyen beyin dokularını alacak şekilde genişlemektedir. Kas ve kemik yapısı önceki haftalara göre daha da gelişmiştir.
Bebek artık 38 cm boyunda ve 1350 gram ağırlığındadır.