DSÖ’nün muhtemelen kanserojen dediği aspartam içeren yiyecekler neler?
Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser araştırma kolu tarafından 13 Temmuz’da yayınladığı raporda muhtemelen kanserojen olarak bildirilen aspartam katkılı 6 binden fazla ürün olduğu iddia ediliyor. DSÖ direktörü Dr. Francesco Branca, yaptığı açıklamada “Aspartam değerlendirmeleri, yaygın olarak kullanılan dozlarda güvenlik önemli bir endişe konusu olmasa da, daha fazla ve daha iyi çalışmalarla araştırılması gereken potansiyel etkilerin tanımlandığını göstermiştir.” dedi.
FAO/WHO Gıda katkı maddeleri komitesi, “kabul edilebilir günlük aspartam alımının” vücut ağırlığının kilogramı başına 40 miligram olduğunu belirledi. Normal toz şekerden 200 kat daha güçlü olan yapay tatlandırıcı, 1981 yılında düşük kalorili bir tatlandırıcı olarak piyasaya girdi.
Birkaç araştırmaya göre, aspartam kan şekerini veya insülin seviyelerini etkilemez, bu da onu şeker hastaları için gıdalarda popüler bir şeker ikamesi yapar. Üreticiler ayrıca , aşırı şeker tüketimini çeşitli kanserlerle ilişkilendiren araştırmalar arasında, şekeri azaltılmış ve şekersiz atıştırmalıklarda, çeşnilerde ve içeceklerde aspartam kullandılar. Özellikle diyabet hastalarının kullandığı tatlandırıcıların başnda gelen aspartam riskli olarak kabul edilmeye başlandı. Aspartamı ürün etiketlerinde veya alternatif olarak E-numarası olan E-951 olarak bulabilirsiniz.
İşte aspartam içeren bazı yaygın yiyecek ve içecekler:
- Diyet Kola dahil sıfır şeker veya diyet gazlı içecekler (Diet Coke, Coca Cola Zero, Pepsi Max, Sprite Zero ve Fanta Zero vb.)
- Şekersiz sakızlar (Extra, Orbit, Trident, Hollywood, Mentos, Freedent ve Airwaves vb.)
- Crystal Light dahil olmak üzere diyet içecek karışımları
- Log Cabin Şekersiz Şurup gibi şekeri azaltılmış çeşniler
- Şekersiz Jell-O gibi şekersiz jelatin
- Equal ve Nutrasweet gibi markalar altında satılan masa üstü tatlandırıcılar
- Canderel, Equal ve Hermesetas gibi sofra üstü tatlandırıcılar
- Yoplait ve Müller Light gibi bazı düşük kalorili yoğurt ve tatlılar
Aspartamın bazı çalışmalarda ayrıca baş ağrılarına, nöbetlere ve depresyona neden olabileceği tespit edildi. Bununla birlikte, FDA ve Amerikan Kanser Derneği, aspartamın insan tüketimi için hala güvenli olduğunu düşünmektedir.
FDA’nın yapay tatlandırıcılar için kabul edilebilir günlük sınırına göre, 75 kg ağırlığındaki bir yetişkinin, bu miktarı aşması ve aspartamdan kaynaklanan olumsuz sağlık sonuçları riskini artırması için günde 18 kutudan fazla sıfır şekerli soda alması gerekir.