Doğru şampuanı seçme ve kullanma rehberi
Şampuan tartışmasız bir şekilde saç bakım rutininin en önemli unsurlarından biridir. Kiri, fazla yağı ve ürün birikimini gidererek saç derisini ve saçı temizlemeye yardımcı olur. Ancak doğru formülü seçmek önemlidir çünkü şampuanınız saç tellerinizin en iyi dostu veya en kötü düşmanı olabilir. Saçlarınız yıkandıktan sonra sert hissediyorsa veya fırçaladığınızda veya şampuanladığınızda saç tutamları dökülüyorsa o zaman şampuanınızın sizin için iyi olmadığını anlarsınız.
Piyasada sayısız seçenek mevcut olduğundan, saç tipiniz için en iyi şampuanı bulmak zorlu bir görev olabilir. Doğru şampuanın düzenli kullanımı sağlıklı ve güzel saçlara giden ilk adımdır ve doğru şampuanı seçmek çok önemlidir. Bu kapsamlı çalışmada belirli saç ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış ideal şampuanı seçme sürecinde size yardımcı olmaya çalışacağız.
Zararlı içeriklerden kaçının
Saç bakım ürünlerinde kullanılan ‘paraben içermez’,’ kimyasal içermez’ ‘sodyum içermeyen şampuan’ veya ‘sülfatsız şampuan’ gibi ifadeler ürünün zararsız olacağı anlamına gelmez. Organik gibi görünen bir ürün aslında sadece bir pazarlama stratejisi olabilir. Kimyasal içermeyen ürün bulduğunuzdan emin olmanın en güvenli yolu, ambalajdaki şampuan bileşenleri listesine bakmaktır. Satın almadan önce yukarıda listelediğimiz şampuanda kaçınılması gereken maddeleri mutlaka kontrol edin. Ayrıca ürün etiketi ile içeriğin birebir örtüşmeyebileceğini de unutmayın.
Sodyum lauril sülfat (SLS) veya amonyum lauret sülfat (ALS) gibi sert sülfatlar içeren şampuanlardan kaçının, çünkü bunlar saçın doğal yağlarını yok edebilir ve kuruluğa neden olabilir. Ayrıca, hassas bir cildiniz veya saç deriniz varsa olası alerjenlere veya tahriş edici maddelere dikkat edin. Parabenin östrojen hormonunu taklit ettiği ve meme kanseri riskini artırdığı, cildi yaşlandırdığı ve egzema gibi sorunlara yol açtığına dair çalışmalar vardır. Formaldehit kanserojen ve saç dökülmesine neden olan bir maddedir. Özellikle keratin bakımı yaptıran kişilerde ciddi sorunlara neden olabilir. Phthalate (Ftalat) saç spreylerinde kullanılır, endokrin bozucudur. Kızlarda erken ergenliğe, erkeklerde de kısırlığa neden olabilir. Propilen Glikol sık kullanılmasında tahriş edicidir, saçlı deride kaşıntı, kuruluk, döküntü, kepeklenme gibi sorunlara neden olabilir. Dimetikon (Dimethicone) aslında silikondur. Uzun süreli kullanımda saç derisinde birikerek, saça zarar verebilir, kepeğe yol açabilir. Propanol ve izopropil aslında alkoldürler. Saçın yıpranmasının ve kırılmasının en önemli sebeplerinden biri alkoldür. Triclosan, saç ürünlerinde ve antibakteriyel sabunlarda mantar gelişmemesi için kullanılan bir antifungaldir. Kanser ve üreme toksisitesi dahil olmak üzere bir dizi soruna neden olabileceği için Triclosan kullanılmaması gereken yüksek tehlikeli bir bileşendir.
Şampuan nasıl kullanılır?
Şampuan seçimi kadar seçtiğiniz şampuanın doru kullanılması da önemlidir.Bu nedenle:
- Şampuan kullanım sıklığına odaklanmalısınız. Yağlı saç derisine sahip kişiler saçlarını günde bir kez yıkamalıdır. Boyalı saçlara sahip kişiler şampuan kullanımını sınırlamalıdır çünkü bu kuruluğa yol açabilir.
- Saçınızı yıkarken tüm saçınızı yıkamak yerine, saç derinizin temizliğine odaklanın.
- Her saç yıkamadan sonra saç kremi uyguladığınızdan emin olun. En iyi saç kremini kullanmak hasarı onarmaya, parlaklığı artırmaya, gücü iyileştirmeye ve saç tellerinizi UV hasarına karşı korumaya yardımcı olabilir.
- Saç tipinize ve ihtiyaçlarınıza özel olarak formüle edilmiş bir şampuan ve saç kremi kullanın.
Saç derisi tipinizi tanımlayın
Şampuanı sadece saçınıza uyguladığınız bir temizleme maddesi olarak değil saç derinize de temas eden bir temizlik ürünü olarak değerlendirmeniz gerekir. Çünkü saçınızla birlikte saç derinizde de temas ile etkinlik olacak ve birikim olacaktır.
Kuru saç derisi
Yıkadıktan sonra gergin veya kaşıntılı hissedilen bir saç derisi veya kaşıntılı bir saç derisi kuru bir saç derisine sahip olabileceğinizin işaretleridir. Saçınızda pullanma olup olmaması farketmez.
Yağlı saç derisi
Yağlı bir saç derisi daha parlak ve kepekli olabilir. Zaten elinizle de hissedebilirsiniz. Yağlı saç derisi saçları sa yağlandıracaktır.
Normal saç derisi
Saçlarınızı yıkadıktan birkaç saat sonra herhangi bir gerginlik veya kaşıntı hissetmiyorsanız ve birkaç gün sonra saçlarınız yağlanıyorsa saç deriniz kuru veya yağlı değildir.
Saçlarınızı yıkarken unutmayın ki şampuan saç deriniz ve kökleri içindir. Saç kremi ise saçlarınızın gövdesi içindir. Birçok kişinin saç derisi yağlı iken saçları kurudur. Hızlı saç yıkama esnasında sadece saç telleri yıkanıyorsa ve derinize etkili temizlik olmuyorsa böyle olabilir. Bu durumda yağlı saç deriniz için kremsiz şampuan ve saç gövdeniz için deriye uygulanmayan saç kremi kullanmanız gerekebilir.
Yağlı saç derisi için şampuan tercihi
Yağlı saç deriniz varsa nemlendirici, yumuşatıcı veya kıvırcık saçlar için iyi olan şampuanlardan uzak durmalısınız. Çünkü nemlendirmek için yağ içerdiklerinden zaten yağlı olan saç derinizin daha da yağlanmasını sağlarlar.
Bu tür saç deriniz varsa nemlendirici veya yumuşatıcı olmaktan ziyade derinlemesine temizleyebilen bir şampuana ihtiyacınız vardır. Nemlendirici veya yumuşatıcı özelliği olmayan şampuanlarda hacim kazandırma, güçlendirme ve dengeleme ifadeleri geçen şampuanları kullanabilirsiniz.
İkili şampuan kullanarak saç derinizi temizlemek için arındırıcı şampuanlar da çok faydalı olacaktır ancak seyrek kullanmak şartıyla. Çünkü aşırı kullanıma bağlı saç derisi kuruluğu meydana gelmemeli.
Saç derinizin iyi temizlenebilmesi için şampuanı saç derinize sürerken biraz uzun süre ovalayın. Hızlıca durulamayın. Temizliğe zaman verin.
Şampuandan sonra saç kremi kullanacaksanız, saç kremini saç derinize sürmekten kaçının. Çünkü bu da saç derinizin yağlanmasını sağlayacaktır. Sonrasında da iyice durulayın.
Kuru saç derisi için şampuan tercihi
Saç derisi kaşıntılı, kuru ve pullanma olan kişilerin bu durumu artırmayan şampuan seçmeleri önemlidir. Özellikle sülfatlar saç derisini kurutur. Sülfat içeren şampuan ve saç şekillendiricilerinden uzak durun.
Kuvvet artırıcı, nemlendirici ve hacim veren şampuanlardan uzak durun. Bu şampuanlar derinizin nemini azaltabilir.
Eğer çok fazla kuru şampuan kullanıyorsanız da bu durum gelişiyor olabilir. Kuru şampuanlardan da uzak durmanız faydalı olacaktır. Nemlendirici ve yumuşatıcı şampuanlar kullanın. Mentol ve çay yaprağı içeren şampuanlar da nemlendirmeyi kolaylaştırabilir.
Saç tipinize göre şampuan tercihi
Normal saçlar
Normal saç, dengeli, yani çok yağlı veya kuru olmayan bir saç tipidir. Doğal bir parlaklığa, pürüzsüz bir dokuya, az sayıda kırık uca, minimum düzeyde kabarmaya sahiptir ve daha kolay yönetilebilir. Bu saç tipi, minimum saç ürünüyle doğal hacmini, şeklini ve sağlıklı bir saç derisini koruyabilir. Bu saç tipi için sülfat ve paraben içermeyen ve “her saç tipine uygundur” olarak etiketlenen şampuanlar kullanmak en iyisidir.
İnce saçlar
Saçınızı ağırlaştırmadan saç tellerinizi güçlendirecek hacim verici şampuanlar arayın.
Kalın saçlar
Nemlendirici şampuanlar, nemi az olan kalın saçlara nem, parlaklık ve pürüzsüzlük kazandırmak için harikadır.
Düz saçlar
Düzleştirici veya düz saç şampuanları genellikle saçın kütikülünü kapatmaya yardımcı olan ve düz ve pürüzsüz stiller için harika bir başlangıç sağlayan ekstra nemlendiriciler ve yumuşatıcı maddeler açısından zengindir.
Kıvırcık saçlar
Kıvırcık saçlara sahip olanlar, bukleleri ağırlaştırmadan elektriklenmeyi azaltan bileşenler içeren, kıvırcık saçlar için çok nemlendirici şampuanlar aramalıdır. Avokado ve argan yağları içeren ürünleri arayın çünkü bunlar nem dengesini geri kazandırabilir ve saçınızı canlı gösterebilir.
Dalgalı saçlar
Dengeleyici şampuanlar genellikle orta yol seçeneğidir. Çok fazla nemlendirici değildirler ancak saçınızı kurutmazlar.
Boyalı, hasarlı ve kırılgan saçlar
Güçlendirici veya kuvvetlendirici şampuanlar, genellikle saçın durumunu iyileştirmek için ekstra protein içerdiklerinden, hasarlı, aşırı işlem görmüş, röfleli, zayıflamış veya kırılgan saçlar için iyidir. Bu saç tipi kuruluğa, hasara ve solmaya daha yatkın olabilir ve bu nedenle özel bir bakım gerektirir. Saç tellerinizin renk canlılığını korumak için, boyalı saçlar için tasarlanmış şampuanlar kullandığınızdan emin olun.
Saçın canlılığı ve parlaklığı nasıl sağlanır?
Saçın canlılığı ve parlaklığı elastikiyet ve nem ile kazanılır. Bunun için saç ağır merhemler ve silikon içeriklerle ağırlaştırılmamalıdır. Bunun yerine gliserinli, mango çekirdeği yağlı veya ayçekirdeği yaplı içerikleri olan şampuanların içeriklerindeki seramidler ve yağ asitleri ayrıca saçı onarmaya, nemlendirmeye, kabarıklığı azaltmaya ve parlaklık katmaya yardımcı olabilir.
Bir türlü çözülmeyen kepek sorunu
Kepekli saçlarınız için sürekli şampuan değiştirmenize, saç yıkama sıklığınızı değiştirmenize ve başka gayretler de yapmanıza rağmen kepek sorununuz devam ediyorsa, kepek oluşumuna neden olabilecek seboreik dermetit gibi başka bir sağlık sorununuz olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu durumda hekiminize danışmanız gerekir.
Ph dengesi
Saç derinizin pH seviyesine yakın, yani yaklaşık 5.5 olan şampuanları arayın. Bu, yağların doğal dengesini korumaya ve tahrişi önlemeye yardımcı olabilir. Saç, doğal ve asidik haldeyken en sağlıklı olduğu düşünülür. Bu nedenle, dalgalanmaları önlemek için bu dengeyi koruyabilen bir ürün kullanmak. Sülfat ve paraben gibi sert kimyasallar içeren herhangi bir ürün kullanmak pH spektrumunu bozabilir ve saça zarar verebilir.