Diş estetiğinde ve gülüş tasarımında nelere dikkat edilir?

Diş Estetiği – Gülüş Tasarımı 

Dişler esas olarak yemek yeme fonksiyonunu yerine getiriyor gibi gözükebilir. Ancak günümüzde dişler tüm sosyal yaşantımızı etkileyen çok önemli fonksiyonlara sahip organlarımızdır.  

Dişler gülüşümüzün temel yapıtaşıdır. Lekeli dişler, çarpık dişler, eksik dişler, irili ufaklı dişler gülüşümüzü bozar. Gülüş artık sosyal yaşantımızın vazgeçilmezidir. Bazen arkadaş bulma da bazen iş bulmada rol oynar. Güzel bir gülüş insanlar üzerindeki etkimizi artırır. Yapılan araştırmalar sağlıklı dişlere ve güzel bir gülüşe sahip insanların sosyal ve iş hayatında daha başarılı olduğunu, kendine olan güvenin arttığını ortaya koymuştur.  

Gelişen teknoloji ile diş hekimleri, artık sağlıklı dişler kadar güzel bir gülüşe sahip olabilmemiz için çok farklı teknolojilere ve tedavi imkânlarına sahiptir. Diş hekimleri artık dişlerin şeklini, boyutunu, rengini, sayısını değiştirebilmektedir. 

Güzel bir gülüş nasıl olmalıdır? 

Güzel bir gülüş eksiksiz, düzgün hizalanmış, eşit boyutlarda, beyaz dişler ve sağlıklı dişetleri ile olur. Çarpık, irili ufaklı, sararmış, üzerinde lekeler olan, eksik ya da ayrık dişler, çekilmiş, şiş diş etleri ile güzel bir gülüş yakalamamız mümkün değildir.  Dişlerde ve dişetlerindeki problemlerin çözülmesi gerekir. Bunun çözümü evde düzgün bir ağız bakımının yanı sıra diş hekimlerinin destek tedavileri ile mümkündür. 

Kişiye özel gülüş modeli nedir?  

Yapılan araştırmalar farklı gülüş modellerini ortaya koymuştur. Ancak gülüş kişiye özeldir. Bu formatlar esas alınarak herkes için farklı gülüş modeller, dijital programlar desteği ile tasarlanabilir. 

Sıklıkla tercih edilen, genel olarak rastlanılan gülüş modellerine örnekler şunlardır: 

Entelektüel Gülüş: Kişiye daha olgun, bilgili, deneyimli bir görünüş kazandırır. Dişlerin aynı seviyeye getirilerek gülümseme biçimidir. 

Çekici Gülüş: Kişiyi olduğundan daha genç, daha çekici yapar. Bu gülüş modelinde ön dişler daha ön plana çıkmaktadır.   

Sportif Gülüş: Kişiyi daha sağlıklı, güçlü gösterir. Orta kesici dişlerin yanlarındaki dişlerden daha uzun olması sağlanır.  

Estetik bir gülüş nasıl olmalıdır?  

Dişlerin sıralanışı düzgün olmalı, ayrık, eksik, çarpık, üst üste diş olmamalıdır. Üst dişler diğer dişlere göre daha belirgin olmalı, öne çıkmalıdır. Dişler olması gereken boyutta olmalı, irili ufaklı olmamalıdır. Dişler beyaz olmalıdır. Dişlerde çürük, sararma, siyah lekeler, diş taşı olmamalıdır. Dişetleri sağlıklı olmalıdır. Diş etlerinde çekilme, şişme, enfeksiyon olmamalıdır. Dudak ve diş eti birbirine uyumlu olmalıdır. Dişlerin yapısı ve sıralanışı kişinin yüzü ile uyumlu olmalıdır.  

Gülüş Tasarımı Nedir?  

Gülüşümüzün bizim ruh halimizi yansıtır, ruhumuzun dışa yansımasıdır. Kişiliğimizi, olaylara tepkimizi, karşımızdakine vermek istediğimiz tepkiyi gülüşümüz verir.  

Gülüş tasarımı için önemli faktörlerden biri cinsiyet ve yaş faktörleridir. Gülüşümüzün cinsiyetimize ve yaşımıza uygun olması beklenir. Örneğin kadınlarda daha narin oval dişler yaparken, erkeklerde daha köşeli dişler yapılır.  

Gülüş tasarımı bu faktörlerin dikkate alınarak, kişinin dişlerini, diş etlerini, dudaklarını uygun şekle dönüştürme, kişiye uygun gülüş şeklini belirleme çalışmasıdır. Örneğin daha dolgun dudaklar isteyen birinde dişlere daha büyük dolgu uygulanması ile dudaklar öne doğru itilir ve daha dolgun dudaklar elde edilir. 

Gülüş tasarımı artık dijital sistemlerin de desteği ile kişinin gülüşünü bambaşka şekle dönüştürebilmektedir. 

Gülüş tasarımının avantajları nelerdir? 

Gülüş tasarımı pek çok avantaja sahiptir. Bazıları şunlardır:   

  • Dişlerde ve diş etlerinde belirlenen hastalıklar tedavi edilir, daha sağlıklı bir ağız yapısı elde edilir.  
  • Ağız ve çene yapısına uygun dişlere sahip olunur. 
  • Dişler kişinin yüzüne uygun bir renk alır.  
  • Dişetleri daha sağlıklı bir görünüm alır, enfeksiyon, diş çürümesi, diş kaybı riskleri azaltılır. 
  • Daha güzel, etkileyici, öz güven veren bir gülüş elde edilir.  

Gülüş tasarımı öncesi diş hekimi tarafından yapılan işlemler nelerdir?  

Gülüş tasarımı çoğunlukla tek bir seansta bitmez. İyi bir hazırlık çalışması gerektirir.  

Gülüş tasarımı anamnez ve muayene ile başlar. İyi bir anamnez kişinin ağız bakımı alışkanlıklarını vermesi bakımından önemlidir. Diş hekiminiz size bazı sorular sorar ya da bir formu doldurmanızı ister. Ağız bakımı iyi olmayan kişilerde tedavi etkinliği de düşecektir.  Kişinin tedaviye uygunluğu tespit edilir. Diğer taraftan kişinin karakteristik özellikleri belirlenir, şikayetleri ve istekleri alınır.  

Muayene ile diş yapısı, çene yapısı, diş etlerinin durumu gözlemlenir. Gerekirse röntgen alınır. Muayene ve röntgen bulguları tedavi planlamasında önemlidir.  

Dişlerin fotografları çekilir, diş ölçüleri belirlenir.  

Anamnez bulguları, kişinin karakteristik özellikleri, istekleri, muayene ve röntgen verileri ile kişi için en uygun gülüş modeli tasarlanır. Kişinin gülüş modelini onaylaması ile bir tedavi planı ortaya konur. 

Gülüş tasarımında uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir? 

Gülüş tasarımı genel olarak diş ve dişeti hastalıklarında kullanılan tedavi yöntemlerini içerir. Ancak tedavi içeriğinde en son teknolojik gelişmeler dikkate alınır. Ayrıca ilave yeni tedavi yöntemleri vardır. 

Sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır: 

  • Diş beyazlatma: Kişinin cinsiyeti, yaşı, ağız bakımı, yeme içme alışkanlıkları dikkate alınarak diş renginin tonu belirlenir. Sigara içen birisine bembeyaz dişler çok faydalı olmayacak kısa sürede sararma renk değişikliği olacaktır.  Dişler temizlenir, diş taşları alınır, beyazlatma işlemi uygulanır. Ortalama 30-60 dakika sürer. Uygun ağız bakımı ile, elde edilen beyazlık 12 ay kadar korunabilir.  
  • Porselen kaplama: Aralıklı, irili ufaklı dişlerde eşitliği sağlamak için dişlerin üzerine seramik kabuklar yapıştırılır. Diş için belirlenen renk tonuna uygun kaplama yapılır.  
  • Zirkonya kaplama: Porselen kaplamaya göre daha hafif ve dayanıklıdır. Işığı geçirdiği, altında koyu renk bir metal olmadığı ve bilgisayar destekli hazırlandığı için daha sağlıklı, diğer dişlere uygun, estetik açıdan da daha iyi bir görünüm elde edilir. Sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. 
  • Diş teli: Çarpık, ayrık dişlerin tedavisinde kullanılır. Şeffaf, dışarıdan görünmeyecek şekilde dişlerin arkasına yapıştırılan modelleri vardır. Tedavi süresi biraz uzundur.  
  • İmplant tedavisi: Ağız içinde eksik varsa kullanılır. Bazen sallanan, ortodontik tedavi ile düzeltilemeyen ön dişler çekilir ve yerine implant uygulanır.   
  • Çene ameliyatı: İleri şekilde girintili çıkıntılı, diğer tedavi yöntemleri ile düzeltilemeyen dişlerde çene ameliyatı gerekebilir. Bunun için farklı uzmanlık dallarının birlikte çalışması gerekebilir. Çene eklem bozuklukları da yüz yapısını ve gülüşü etkileyecektir.  
Scroll to Top