Çocuklarda havale geçirme (febril konvulsiyon)
Çocuklarda yüksek ateş altta yatan hastalıklar nedeniyle tehlikelidir. Az miktarda yükselme çocuğa zarar vermez.
Ancak yüksek ateş nedeniyle 6 ay 6 yaş arası her 30 çocuğun birinde havale (febril konvulsiyon) gelişir. Bu durumda ateş genellikle 38 ⁰C’nin çok üzerindedir. Çoğunlukla çocuğa zarar vermez.
Çocuklarda havale belirtileri nelerdir?
Ateş kaynaklı nöbetler genellikle kısa sürer. Çocukta kasılmalar ve sıçramalar olur, kolları ve bacakları seğirir, gözler morarır, bilinç zayıflar, altını ıslatabilir veya kirletebilir.
Bazen ağızda köpük birikir. Nöbet sonrası uykulu bir halleri olur.
Bazen nöbet süresi 15 dakikayı geçer. Uzun süren veya tekrarlayan havalelerde doktorunuza başvurun.
Çocuğum nöbet geçirirken ne yapmalıyım?
Sakin olun çoğunlukla geçicidir, çocuğa zarar vermez. Çocuğun ateşini düşürmeye çalışın, nöbet esnasında yanında durun, ağzına bir şey vermeyin, yedirmeyin, içirmeyin. Nöbet süresini ve şeklini not edin, doktoruna tarif edeceksiniz.
Çocuk ilk kez nöbet geçiriyor, nöbet süresi 5 dakikayı geçmiş, nefes almakta güçlük çekiyorsa acil servise başvurun.
Havale geçiren çocukta doktor neye bakar?
Doktor havale geçiren çocuğun havalesini sorgular. Ne zaman başladı ne kadar sürdü, nasıl gelişti, tekrarladı mı, ailede nöbet hikayesi var mı sorularına cevap arar.
Muayene de ense sertliği gibi menenjit bulgularını değerlendirir. Altta yatan hastalığı tespit etmeye çalışır.
Laboratuvar ve röntgen bulguları altta yatan hastalığın teşhisi için gerekli olabilir. Bazı durumlarda elektroensefalogram (EEG), beyin omurilik sıvı örneklerinin alınması gerekebilir.
Geçicidir, çocukta hasar bırakmaz. Kasılmalar sırasında çocuğun bir yerlere çarpıp kendine zarar vermesi engellenmelidir. Havale geçmezse çocuğu kucağa alıp, sırtı size dönük, başı yanda, hava yolu açık bir şekilde en kısa sürede acil servise götürünüz.
Nöbetler tekrarlar mı?
Çoğunlukla nöbetler tek seferliktir ve tekrarlamaz. Ancak aile öyküsü olanlar, 18 aylıktan küçük çocuklar, yüksek ateşin devam etmesi gibi durumlarda tekrarlayabilir.
Nöbetlerin tedavisinde ne yapılır?
Öncelik ateşin düşürülmesi ve çocuğun nöbet esnasında kendine zarar vermesinin engellenmesidir. Bazı istisnai durumlarda özellikle tekrarlayan nöbetlerde diazepam veya lorazepam gibi ilaçlar verilebilir.
Nöbetlerin komplikasyonu nedir?
Çocuğun nöbet esnasında kendine zarar vermesi en büyük komplikasyondur. ,
Bazıları havale geçirenlerin sara (epilepsi) hastası olma riskinin artmış olabileceğini ifade eder. Bu riskin arttığına dair bir bulgu yoktur.