Çocuklarda güneş kremi nasıl kullanılmalı?
Her çocuğun güneşten D vitamini almasına ihtiyacı olduğu kadar, şiddetli güneş ışınlarına karşı korumasına da ihtiyacı vardır. Dermatologlar, cilt tonu ne olursa olsun tüm çocukların SPF’si 30 veya daha yüksek olan güneş kremi kullanmasını önerir. Koyu tenli çocuklarda ciltleri daha fazla koruyucu melanin içermesine rağmen, bronzlaşmak güneş ışığının etkisini gösterir ve bir nevi güneş ışığı hasarının bir işaretidir. Koyu tenli çocuklar da ağrılı güneş yanıkları geçirebilirler.
Çocukları güneşin zararlı etkilerinden korumak için doğrudan güneşte kalmaktan korumak gerekir. Bu nedenle gölgede kalmaya dikkat edin. Şapka, güneş gözlüğü ve diğer koruyucu giysileri kullanın. Çocuğunuzu güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saat 10:00 ile 14:00 arasında dışarıda tutmaktan kaçının. Çocuğunuzun cildini düzenli olarak kontrol edin. Yeni benler veya derideki değişiklikler için cildin her yerine dikkatlice bakın.
UV ışınları gün ortasında en güçlü ve en zararlıdır, bu nedenle iç mekan aktivitelerini o zaman planlamak en iyisidir. Bu mümkün değilse, bir ağacın, şemsiyenin veya açılır kapanır bir çadırın altında gölge arayın. Güneş yanığı olduktan sonra rahatlamak için değil, güneş yanığını önlemek için bu seçenekleri kullanmanız tavsiye edilir.
6 aylıktan küçük bebeklerin güneşten uzak tutulması gerekir. Dışarı çıkarken bebeğinize kollarını ve bacaklarını kapatan hafif giysiler giydirin ve siperlikli bir şapka takmayı da unutmayın. Güneşten kaçamıyorsanız, bebeğinizin elleri ve yüzü gibi açıkta kalan cildine az miktarda güneş kremi sürebilirsiniz. Ancak güneş kremleri bebekler için genellikle test edilmemiştir. 6 aydan küçükler için güneş kremi kullanılması önerilmez.
Ebeveynlerin de çocuklar için iyi bir rol model olması gerekir. Kendiniz de SPF 30 veya daha yüksek olan güneş kremi kullanın ve güneşe maruz kalmanızı sınırlayarak, cilt hasarı ve cilt kanseri riskinizi azaltın.
Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde hassas çocukları için güneş kremi kullanılması faydalıdır. Güneş kreminin işini yapması için doğru kullanılması gerekir:
- Çocuklarınızın güneşte olacağı her zaman güneş koruyucu uygulayın. En iyi sonuçlar için, çocuklar dışarı çıkmadan yaklaşık 15 ila 30 dakika önce uygulayın.
- Güneş kremi kullanırken kulakları, elleri, ayakları, omuzları ve enseyi unutmayın. Mayo askılarını yukarı kaldırın ve altlarına güneş kremi sürün (çocuk hareket ederken askıların kayması ihtimaline karşı). Dudakları SPF 30 dudak balsamı ile koruyun.
- Güneş kremini bol uygulayın. Kolaylık olsun diye, tüm vücut için 9 çay kaşığı güneş kremi kullanmayı hesaplayabilirsiniz. Yüz ve boyun için 1 çay kaşığı, gövdenin önü için 1 çay kaşığı ve gövdenin arkası için 1 çay kaşığı, her kol için 1 çay kaşığı ve her bacak için 2 çay kaşığı gibi.
- Güneş kremini sık sık uygulamak gerekir. Kullandığınız güneş kreminin ne kadar dayanıklı olduğunu kontrol edin. Genellikle 2-4 saatte bir yeniden uygulamak gerekebilir. Çocuk terledikten veya yüzdükten sonra tekrar uygulamak gerekir.
- Çocuklar suyun yakınında olacak veya yüzecekse suya dayanıklı bir güneş kremi uygulayın. Su, güneş ışınlarını yansıtır ve yoğunlaştırır, bu nedenle çocukların uzun süreli korumaya ihtiyacı vardır. Suya dayanıklı güneş kremleri elbette ki sürekli koruma sağlamaz. Suya dayanıklı güneş kremleri suda 80 dakikaya kadar kalabilir ve bazıları ayrıca tere de dayanıklıdır. Ancak suya dayanıklılık etiketinden bağımsız olarak, çocuklar sudan çıktıktan sonra güneş kremini yeniden uyguladığınızdan emin olun.
- Cilt alerjilerine neden olabilen PABA içeren güneş koruyucuları kullanmayın. Hormonal özelliklere sahip olabilecek oksibenzon bileşeninden kaçının.
- Hassas ciltler için, aktif bileşenler çinko oksit veya titanyum dioksit içeren mineral güneş kremi seçin.
- Kendi kendine bronzlaşan bir güneş koruyucu kullanmak isteyen kişilerin UV koruması da olan bir çeşidini almaları önerilir.
- Bazı kozmetikler de güneş kremi içerir, ancak genellikle güneşten yeterince koruma sağlamaz. Güneş kremini kozmetiklerden ayrı kullanın. Makyaj yapmadan önce çocuğunuzun da güneş kremi sürdüğünden emin olun.
Güneş kremleri genellikle 3 yıl dayanabilecek şekilde üretilir. Son kullanma tarihi geçen güneş kremlerini kullanmayın.
- Cilt alerjilerine neden olabilen PABA içeren güneş koruyucuları kullanmayın. Hormonal özelliklere sahip olabilecek oksibenzon bileşeninden kaçının.
- Hassas ciltler için, aktif bileşenler çinko oksit veya titanyum dioksit içeren mineral güneş kremi seçin.
- Kendi kendine bronzlaşan bir güneş koruyucu kullanmak isteyen bireylerin UV koruması da olan bir tane alması önerilir.
- Bazı kozmetikler güneş kremi içerir, ancak genellikle güneşten yeterince koruma sağlamaz. Güneş kremini ayrıca kullanmanız tavsiye edilir. Ayrıca makyaj yapmadan önce çocuğunuzun güneş kremi sürdüğünden emin olun.
Bir güneş kremi seçerken, en iyi güneş kreminin sizin ve ailenizin güneşe her çıktığınızda kullanacağınız güneş kremi olduğunu unutmayın.