Burun temizliği en kolay nasıl yapılır?
Burnumuz vücudumuzun en hassas alarm noktalarından birisidir. Dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı salgısını artırarak yabancı partikül veya mikroorganizmaların vücudumuza girmesini engeller. Aynı zamanda soluduğumuz havanın ısısını ve nemini ayarlar. Ek olarak dengemizi sağlayabilmemize destek olur. Burun temizliği bu dengenin devam etmesi için çok önemlidir.
Burun dış ortam ısısının düşmesi, allerjen maddelere rastlanması, mikroorganizma yükünün yüksek olması veya vücut için herhangi bir risk olduğunun farkına varması halinde salgılarını artırır. Bize uyarı verir ve bizi korur.
Bazı durumlarda burnumuz allerjen maddelere veya hastalık riski taşıyan mikroorganizmalara karşı aşırı tepki verebilir. Bu durumda nefes almamız zorlaşabilir. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve yutak borusunda tahrişlere neden olarak başka sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Burnumuzun tıkanıklığının açılması hem üretilen burun salgısının temizlenmesi hem de salgı üretiminin azaltılması şeklinde iki aşamalı bir eylem gerektirir. Burun salgı üretiminin azaltılması için hekiminiz antihistaminik veya steroidli dekonjestanlar reçete edebilir. Ancak burun içerisindeki salgı fazla ise sprey halindeki ilaçların burun mukozasına ulaşması ve etki göstermesi zor olacaktır.
Burun salgısını temizlemek için kullanılabilecek en ekonomik ve en etkili madde sudur. Çeşme suyu burun salgısını çözebilen en kolay yöntemdir. Ancak uygulamadaki bazı hatalar bu işlemi tam yapamamaya sebep olabilmektedir. Su hem temizliği kolaylaştıracak hem de burun mukozasını tahriş etmediği için tekrar oluşmasını veya ek sorunların oluşmasını engelleyecektir. Çünkü kimyasal içerikli burun spreyleri bir süre sonra burunda tahriş edici etkileri sebebiyle epitelin bozulmasına, kanamalara ve koku kaybı gibi istenmeyen durumlara neden olabilmektedir. Hatta burun mukozası artık bu kimyasalları atabilmek için akıntılarını daha da artırabilmekte ve bir kısırdöngüye sebep olabilmektedir.
Burnumuzu su ile temizlemek için ilk ulaşılan çeşmeden burnumuza içerisini tam doldurana kadar su çekmeliyiz. Su burun içerisinde kısa bir süre beklemeli ki burun salgılarını çözebilsin. Bu nedenle burnumuzda su varken, bu suyu dışarıya akıtmadan en az beş saniye tutmalıyız. İçimizden beşe kadar sayarak bekleyip, burnumuzun ucunu sıkmadan sümkürdüğümüzde çözünen burun salgısının büyük miktarda dışarı atıldığını göreceksiniz. Bazen kurumuş veya aşırı dolu burun içeriği olabilir. Bu durumda bu işlemi iki veya üç defa yapabiliriz. Burnumuzun tüm içeriğinin atılabilmesi ve temizlenmesi sağlanacaktır.
Burnumuzu su ile temizlerken burun ucunu sıkmamalıyız. Çünkü burun ile kulak arasındaki östaki borusu kanalıyla basınçlı burun akıntısı kulağımıza doğru ilerleyebilir ve kulak enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Burun tıkanıklığı halinde günde en az üç defa burun temizliği yapılması hem burnun rahatlamasını ve kolay nefes almayı sağlayacak, hem de hastalık sürecinde burundaki uyarıcı şartların azalması sebebiyle vücudun hastalık alarm seviyesini düşürecektir. Burun vasıtasıyla uyarıların azaldığını hisseden bağışıklık sistemi, ağrı, ateş, kırgınlık, aşırı sekresyon gibi hastalık belirtilerini azaltacaktır.