Bebeklerde pişik tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerde pişik

Bebek bezi dermatiti, pişik, perineal ve perianal bölgelerdeki (bebek bezi bölgesi) cildin inflamatuar bir reaksiyonudur. Küçük bebeklerde görülen en yaygın cilt hastalığıdır. Kimyasal tahriş, enfeksiyon veya atopiden kaynaklanabilir. Diğer bir yaygın neden ise birincil veya ikincil olabilen Candida albicans enfeksiyonudur . Bebek bezi dermatiti genellikle minimal müdahale gerektiren hafif ve kendi kendini sınırlayan bir durumdur. Yönetim yaklaşımlarından bazıları cilt bakımı, yeterli hijyen ve tahriş edici maddelerden kaçınılmasını içerir.

Pişik nedenleri

Yenidoğan ve bebek cildi daha olgunlaşmamıştır ve artan duyarlılık gösterir. Bebek büyüdükçe diyetteki değişiklikler bağırsak mikrobiyotası ve dışkı pH’ındaki değişikliklerle ilişkilidir. Emzirmenin koruyucu bir faktör olduğu kanıtlanmıştır. Bebek bezi değiştirme sıklığı da önemli bir faktördür. İdrar ve dışkı gibi tahriş edici maddelerle uzun süreli temas cilt iltihabı riskini artırır. Bezi daha sık değiştirilen yeni doğanlar ve küçük bebekler, daha büyük bebeklere göre daha az etkilenme eğilimindedir.

Bebek bezi dermatiti için en önemli hazırlayıcı faktör, çocuk bezi kullanımından kaynaklanan artan nemdir; bu da sürtünmenin ve maserasyonun artmasına neden olur, bu da cildi ciltteki mikroorganizmaların ve diğer tahriş edici maddelerin zarar görmesine ve nüfuz etmesine daha duyarlı hale getirir. Cilt pH’ındaki değişiklikler de önemli bir rol oynar; İdrar üresinin parçalanması nedeniyle bebek bezi çevresinde pH’ın artması, dışkı enzim aktivitesini artırarak cilde daha fazla zarar verebilir. Bu süreçlerin birleşimi,  Staphylococcus aureus ,  Streptococcus pyogenes ve Candida albicans gibi organizmaların kolonizasyonu  ve  enfeksiyonuyla sonuçlanır .

Bebek bezi dermatiti, bebek bezinin etrafındaki derinin inflamatuar bir reaksiyonudur. Artan nem, idrar veya dışkıyla uzun süreli temas ve deterjanlar gibi diğer tahriş edici maddeler gibi birçok faktörün birleşiminden kaynaklanır.

Bebek bezi dermatitinin ikinci en yaygın nedeni enfeksiyondur. Özellikle Candida albicans’ın  neden olduğu mantar enfeksiyonu en yaygın bulaşıcı nedendir. Candida enfeksiyonu bebek bezi dermatitinin birincil nedeni olabilir ve ayrıca kronik tahrişe ek olarak enfeksiyonla da sonuçlanabilir. Bebek bezi dermatitiyle ilişkili olabilecek diğer mikozlar arasında dermatofitoz, seboreik dermatitin Malassezia tarafından alevlenmesi ve eritrazma gibi diğer psödomikotik durumlar yer alır.

Bakteriyel enfeksiyonlar, bulaşıcı bebek bezi dermatitinin ikinci en yaygın nedeni olarak mantarlardan sonra gelir. Yenidoğanlarda göbek kordonundan kolonizasyona ikincil olarak Staphylococcus aureus enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Streptococcus pyogenes de bu duruma neden olan etiyolojik bir ajan olarak görülmektedir.

Candida dermatiti ödemin eşlik ettiği eritem ve pullu plaklarla kendini gösterir. En karakteristik özelliği satellit püstüllerin veya papüllerin varlığıdır. Deri kıvrımlarında Candidal dermatit mevcut olabilir. Ağır vakalarda erozyon ve ülserasyon meydana gelebilir.

S. aureus enfeksiyonunun klinik belirtileri küçük papüller ve püstüllerden büyük, kırılgan büllöz impetigo kabarcıklarına kadar değişebilir. S. pyogenes ateşli kırmızı eritem ve deri kıvrımlarını içeren maserasyon ile kendini gösterir.

Pişik tedavisi

Bebek bezi dermatitinin tedavisinin iki ana hedefi vardır: hasarlı cildin iyileşmesi ve döküntülerin tekrarının önlenmesi.

Cildin bütünlüğünü korumak ve daha fazla bozulmayı önlemek için iyi hijyen şarttır. İdrar ve dışkı gibi tahriş edici maddelere maruz kalmanın azaltılması, bebek bezinin sık sık değiştirilmesiyle ve cildin aşırı hidrasyonunu azaltmaya yardımcı olan süper emici bebek bezlerinin kullanılmasıyla sağlanabilir.
Bebek bezi bölgesinin su ve sabun içermeyen bir temizleyici ile yıkanması ve temizlenmesi gerekir.
Islak mendillerin kullanımı, esas olarak bileşenlerin ciltte daha fazla tahrişe neden olabileceği endişesi nedeniyle yıllar boyunca tartışmalı olmuştur. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar bebek mendillerinin cilde herhangi bir zarar vermediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, pH tamponları içeren daha yeni mendil formülasyonları, idrarın alkalin pH’ını dengelemeye ve pH değişikliklerinden kaynaklanan cilt hasarını önlemeye yardımcı olur. Ebeveynlere mendillerin cildi tahriş edebilecek sabun, uçucu yağlar veya diğer kokular ve sert deterjanlar içermemesi gerektiğini tavsiye etmek önemlidir.
Hem önleme hem de tedavi için topikal yumuşatıcıların kullanılması önerilir. Cildin bariyer fonksiyonunu iyileştirebilir ve ayrıca cilt ile bebek bezi, idrar ve dışkı arasında bir bariyer oluşturarak ciltle teması sınırlandırır ve tahrişi azaltır, aynı zamanda cildin aşırı ıslanmasını da önler. Mevcut bebek bezi dermatitinin tedavisi için her bebek bezi değişiminde fayda vardır. Mevcut yumuşatıcıların örnekleri arasında çinko oksit, vazelin, morina yağı, lanolin kullanılabilir. 
Candida bebek bezi dermatitini tedavi ederken rejime topikal antifungaller eklenmelidir. Nistatin ilk önce kullanılabilir, her bebek bezi değişiminde uygulanabilir ve genel olarak iyi bir yanıt alınır; ancak 1 ila 3 gün içinde semptomlarda herhangi bir iyileşme olmazsa (Candida’nın nistatine direnci de akılda tutularak), azollere geçilmesi önerilir. Klotrimazol, mikonazol veya ketokonazol 7 ila 10 gün boyunca günde iki kez uygulanarak kullanılabilir. 
Bakteriyel enfeksiyon vakalarında topikal antibiyotikler gerekli olabilir. Perianal streptokokal dermatit gibi ciddi enfeksiyon vakalarında ağızdan antibiyotikler gerekebilir.
Yukarıdaki önlemlerin uygulanmasından sonra 2 ila 3 gün içinde iyileşmeyen bebek bezi dermatiti vakalarında veya orta ila şiddetli vakalarda sacdece mecbur kalınması halinde kısa süreli düşük etkili kortikosteroidler kullanılabilir. Hidrokortizon %0,5, bir hafta boyunca günde 2 kez. Yüksek doz steroid kullanımının bebeklerde Cushing sendromuna sebep olabileceği ve böbrek üstü bezlerini baskılayabileceği unutulmamalıdır.

 

 

 

 

 

Scroll to Top