Bebeğinizin diş çıkarmaya başladığını nasıl anlarsınız?

Bebeklerde diş çıkarma

Bebekler arasında diş çıkarma açısından farklılıklar olabilir. Bebekler genelde 6 aylık iken diş çıkarmaya başlarlar. Bebeklerde diş çıkarma süreci 36 ay kadar sürebilir. Prematüre doğan bebeklerde bu süre biraz daha gecikebilir. Bebeğin D vitamini eksikliği varsa diş çıkarma süreci gecikebilir. Bebeğin anne sütünü yetersiz alması veya hiç alamaması durumunda eğer sağlıklı beslenemiyorsa gene diş çıkarma süreci gecikebilir. Bu nedenle yeni doğan bebeğin doğumundan itibaren sağlıklı beslenmesi diş çıkarma ve kemik gelişimi açısından çok önemlidir. 

Doğum ağırlığı beklenenden fazla doğan veya aşırı beslenen veya D vitamini açısından fazla beslenen vb. bebeklerde de diş çıkarma süreci daha erken başlayabilir. Bebeğe ihtiyacından fazla D vitamini verilmesi de erkenden diş çıkarmasını kolaylaştırırken kemik gelişimini hızlandırabilir. Bu istenen bir durum değildir. Kafa kemiklerinin erken olgunlaşmasına sebep olabilir. Bebeğin kemik yaşının hızlanmasına sebep olabilir. 



Bazen de kalıtsal özellikler bebeğin diş çıkarma süresinin erken veya geç olmasına sebep olabilir.  

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? 

Bebeklerde süt dişleri bazen hiç ağrı veya rahatsızlık duymadan çıkar. Ancak çoğu zaman belirti verirler. 

  • Bebek her zamankinden daha fazla salya salgılamaya başlar. Fazla salya salgılanması bebeğin öksürmesine veya ağız kenarlarında kızarıklıklara ve tahriş olmasına sebep olabilir. 
  • Diş etlerinde diş çıkma bölgesi kızarık olabilir. Bir süre sonra kabarıklık fark edersiniz. 
  • Bebeğin iştahında azalma görülebilir. Bebek ağrıları sebebiyle yemek istemez. 
  • Bebeğin ateşi yükselmeye başlar. Genelde 37,5 C’ yi geçmeyen ateş daha da yükselmeye başlamışsa hekiminizle görüşmeniz gerekir. 
  • Bebeğin yanaklarında kızarıklıklar olabilir. 
  • Bebek eline geçen her şeyi ağzına götürmeye ve kemirmeye başlamıştır. 
  • Kulaklarını ovuşturmaya başlayabilir. 
  • Normalden daha fazla hareketli ve sinirli olabilir. 
  • Bebeğin uyku düzeni bozulmuş olabilir. 

Bebeğin ishal olmasının diş çıkarma ile ilgili olmayabileceğini unutmayın. Diş çıkarma ile ishal arasında pek ilişki yoktur. 



Bebeğinizin normal olmayan davranışlar sergilemesi dikkatinizi çekecektir. Bebekler her hafta gelişmekte ve değişmekte olduklarından bu değişikliklerin diş çıkarma ile ilgili olanlarını önceden bilmeniz önemlidir. 

Bebeğinizin diş çıkarması öncesinde ve diş çıkarırken ağzını ve dişlerini bir gazlı bez ile veya parmak fırçalarıyla temizlemelisiniz. Diş kaşıma halkaları veya oyuncakları bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir. Bu malzemeler diş çıkacak bölgeyi bebeğin kaşımasını sağlayarak orada kanlanmayı artırır ve diş çıkma sürecini kolaylaştırabilir. 

Bebeğinizin ilk diş çıkarmasından sonra 6. ayda ve 1 yaşında diş hekimine götürmeniz bebeğinizin diş gelişimi, diş çürüklerinin önlenmesi, sizin bilgilendirilmeniz ve alınması gereken tedbirler açısından çok önemlidir. 

Diş çıkarma sırası nasıldır? 

Süt dişlerinin çıkma ve düşme süreleri şöyledir: 

Üst-alt ön kesici dişler: 6-12 ay.     Düşme (ortalama): 7-8 yaş 

Üst-alt köpek dişler: 18-24 ay.     Düşme (ortalama): 10-11 yaş 

Üst-alt birinci süt azı dişleri: 12-18 ay.     Düşme (ortalama): 9-10 yaş 

Üst-alt ikinci süt azı dişleri: 24-30 ay.     Düşme (ortalama): 11 yaş 

Daimî birinci azı dişleri ise 6 yaşında çıkar ve 6 yaşında ilk kalıcı diş ağız içinde yerini alır.  

Süt dişlerinin toplam sayısı 20 adettir ve 3 yaşına kadar tamamı çıkmış olur. 



Scroll to Top