Akciğer kanserinden korunmak için ne yapılmalı?
Yazı içeriği
Akciğer kanserlerinde risk faktörlerinin çoğunluğu önlenebilir, düzeltilebilir nedenlerdir. Dünya genelindeen sık görülen, en sık ölüm nedenlerinden olan akciğer kanserlerinden korunmanın yolu bu risk faktörleriyle etkin bir mücadeleden geçer. Bu risk faktörleriyle mücadele yanında tarama programları da erken teşhis açısından faydalı olabilir. Özellikle genetik yatkınlığı olan ve risk faktörlerini taşıyan kişilere tarama programları uygulanabilir.
Akciğer kanserinden korunma yöntemleri şunlardır:
- Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak: Sadece sigara değil, puro, pipo, sigarello gibi farklı tütün ürünlerinden de uzak durulmalıdır. Son dönemde gençler arasında bazı toplumlarda yaygınlaşan nargile, e sigaralar da kanser etkenidir. Hükümetlerin tütün ve tütün ürünleriyle mücadele için etkin programlar uygulaması gerekir.
- Pasif sigara içiminden korunun: Kendiniz sigara içmeseniz bile sigara içilen ortamlarda sigaradan salınan kimyasallar uzun süre hava da asılı kalır. Bu ortamda sigara içmeyen kişilerde bu kimyasallara maruz kalır ve akciğer kanseri riski taşırlar. Sigara içen ebeveynlerin çocuklarında görülen akciğer kanseri vakaları bunun en dramatik örnekleridir. Hükümetler sigara içimi kadar pasif etkilenime yönelik de programları uygulamalıdır. Özellikle savunmasız çocukların, hamilelerin bunun gibi maruziyetlerden korunması önemlidir.
- İşyerinizde kimyasallara maruz kalmaktan kaçının: Asbest, kadmiyum, nikel gibi birçok kimyasal solunum yoluyla akciğerlerde kansere neden olmaktadır. Bu maddelere işyerinde maruz kalanlarda risk daha fazladır. Şebeke suyu çalışanları, otomotiv sektörü ya da diğer sanayi kolları çalışanları bu kimyasallara maruz kalmamak için işyerlerinde kişisel koruyucu ekipman kullanımına dikkat etmelidir.
- Evinizde radon gazı ölçümü yaptırın: Radon gazı, toprakta, kayalarda, sularda yaygın olarak bulunur. Evlerin yapımında kullanılması, bodrum katlar vs aracılığı ile radon gazına maruz kalabilirsiniz. Bundan şüpheleniyorsanız mutlaka ölçümleri yaptırın. Evlerinizi sık sık havalandırın.
- Arsenikli su içmeyin: Bazı bölgelerde jeolojik yapıdan dolayı arsenik miktarı fazladır. Bu bölgelerde su kaynaklarında da arsenik görülebilir. Arsenikli suyun uzun süre tüketilmesi akciğer kanseri etkeni olabilir. Bu nedenle şebeke suyunuzun ya da diğer su kaynaklarınızın arsenik açısından incelenmesi gerekir. Arsenikli su kaynakları yerine yeni temiz kaynaklar bulunması, yoksa arıtma tesisleri inşa edilmesi gerekir.
- Diyet alışkanlıklarınızı kontrol edin: Kimyasal içeren gıdaları yemeyin, meyve ve sebze, kepekli tahıl, yüksek lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin.
- Düzenli olarak egzersiz yapın.